Woensdag 08/07/2020

Culinair

Gegarandeerd content met luxueuze linguine

Beeld hannes vandenbroucke

Luxe en rijkdom krijgen dezer dagen een nieuwe invulling. Een stevige knuffel is onbetaalbaar. Gelukkig zijn er nog kleine pleziertjes die ons leven glans en kleur geven. Zoals goeie pasta.

Tijdens een babbel met een vriendin had ik het met haar over hoe ik nu meer dan ooit plezier haal uit eten. Een bord kraakverse asperges met gezouten boerenboter en een geprakt ei op een lentemiddag, of een snee zuurdesembrood gedopt in fruitige olijfolie en een sprenkel fleur de sel. Simpele dingen die in de juiste vorm mijn wereld aanzienlijk opvrolijken. Het gesprek volgde op een ‘bekentenis’. Zo vertelde ze me hoe ze voor haar favoriete pot ­bramenconfituur uit een kleine biowinkel wel zes euro - “misschien zelfs zeven”, voegde ze er ­fluisterend aan toe – neertelt. Ze vond het haast ongehoord, een frivole uitspatting waar ze zich een beetje voor schaamde, maar ze genoot ’s ochtend met volle teugen van elke hap boterham spaarzaam besmeerd met dit vleugje luxe.

Foodsnobs denken bij de term luxeproducten misschien aan kaviaar of foie gras. Maar ik beschouw een kakelvers eitje van een gezonde, gelukkige kip, een stuk artisanale, lokaal gemaakte kaas of een rijpe tomaat wanneer die op z’n allerbest is, als pure verwennerij. Smaakvol, echt eten zonder onnodige toevoegingen, is de grootste luxe die er is. Apprecieer het en geniet, zou ik zeggen. 

Beeld hannes vandenbroucke

De definitie van ‘het goede leven’ krijgt voor velen van ons een nieuwe invulling en staat tegenwoordig veelal gelijk aan een goede gezondheid, warme sociale contacten (een knuffel!) en net de kleine dingen die het ­dagelijkse leven een beetje mooier en vrolijker maken. Voor de een is dat een fleurige bos bloemen op tafel, voor de ander een wandeling in het bos, een ongestoorde yogasessie, een lekker glas wijn na een lange dag, of ja, een pot bramenconfituur.

Vanavond staat er weer zo’n ‘luxueuze’ pasta op het menu. Eentje met kwaliteitsvolle linguine, die ­dubbel zoveel kost als het huismerk (nog steeds maar een luttele twee euro), maar minstens tien keer zo lekker smaakt. De citroensaus maak ik met onbespoten citroenen, die met hun frisse geur de volledige kamer vullen, en een fruitige olijfolie ­waarvan ik weet dat hij niet aangelengd is met ­minder kwaliteitsvolle, geraffineerde olie of andere brol. Afwerken doe ik met een pittige gerijpte kaas die zo veel karakter heeft dat je er maar een beetje van nodig hebt. Het resultaat is een frisse, lichte pasta die niet zwaar op de maag ligt en waar je ­gegarandeerd content van wordt. Dit is mijn soort weelde. Nu nog een tafel vol vrienden en ­familie om deze pasta mee te delen. Een eens zo vanzelfsprekend gegeven dat vandaag als een haast onbereikbare luxe aanvoelt.

Beeld hannes vandenbroucke

Linguine met citroensaus, sugarsnaps en broodkruim

Dit heb je nodig voor 2 personen: 250 g linguine / 200 g sugarsnaps / 75 ml olijfolie / 1 onbehandelde citroen, sap en zeste / 50 g ­Parmezaanse kaas, fijngeraspt + extra / handvol basilicumblaadjes / zout en zwarte peper / 1 grote snee stevig brood, korst verwijderd en fijngesneden / 1 teentje knoflook, tot moes geplet

Zo maak je het

1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking, in gezouten water, al dente. Snijd de sugar snaps in fijne, diagonale repen en voeg ze tijdens de laatste kookminuut toe aan de pasta.

2. Meng de olijfolie met het citroensap en zeste, Parmezaanse kaas en basilicum. Breng op smaak met peper en zout.

3. Verhit een flinke geut olijfolie in een pan en bak het broodkruim en de knoflook in enkele minuten goudbruin. Kruid met peper en zout. Roer af en toe.

4. Giet het kookvocht van de pasta af, maar bewaar een kop van het vocht. Doe de pasta opnieuw in de warme kookpot en meng er onmiddellijk het olijfolie-kaas-citroenmengsel door. Voeg, al roerend, lepel per lepel wat kookvocht toe tot de saus de juiste consistentie heeft. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

5. Serveer met het broodkruim en eventueel extra Parmezaanse kaas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234