Zondag 18/04/2021

Culinairrecept

Feestgebak voor echte zoetebekken

Pavlova is niet moeilijk, wel indrukwekkend. Beeld rv
Pavlova is niet moeilijk, wel indrukwekkend.Beeld rv

Alle goeie dingen bestaan uit drie. Zoetekauwen zullen het zeker met me eens zijn, want zopas verscheen het derde en laatste deel van de reeks bakboeken van Stefan Elias. Hij was jarenlang de rechterhand van de beroemde Gentse bakker Jacques Bloch en verklapt in zijn boeken hoe je als thuisbakker al die lekkernijen zelf uit je oven tovert. Met dit Feestbakboek gaan wij deze paasvakantie alvast aan de slag, met deze pavlova bijvoorbeeld. Niet moeilijk, wel indrukwekkend. Het gerecht kreeg zijn naam van de Russische balletdanseres Anna Pavlova, die overal ter wereld chefs inspireerde om hun gerechten naar haar te noemen.

Pavlova

Voor 6 personen: 150 g eiwit / 300 g fijne kristalsuiker / 2 koffielepels maizena / 2 koffielepels azijn / 500 g vers fruit naar keuze / 250 g slagroom (35 à 40% vet, opgeklopt met 40 g bloemsuiker)

1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor tot 150° C.

2. Klop het eiwit op tot een schuimige massa en voeg vervolgens al kloppend beetje bij beetje de suiker toe, met als laatste de maizena en de azijn. Die laatste ingrediënten zorgen ervoor dat de meringue knapperig wordt vanbuiten en een beetje chewy vanbinnen. De meringue is voldoende geklopt als het eiwitschuim blijft kleven aan een omgekeerde lepel.

3. Teken op het bakpapier met een potlood twee cirkels van 16 cm diameter. Schep met een krabbertje het beslag in het midden van de cirkels. Reken op 225 g per cirkel. Wrijf dit met een lepel binnen de cirkel golvend open. Zorg dat er in het midden een kuiltje is.

4. Verlaag de oven naar 125° C en bak de meringue een uurtje.

5. Schakel de oven uit, zet de deur op een kier en laat nog een tweetal uur nadrogen.

6. Haal de taarten uit de oven en laat volledig afkoelen. Verwijder voorzichtig het bakpapier van de meringue en leg hem op een bord. Smeer over de meringue 125 g slagroom en versier rijkelijk met vers fruit. Plaats er het tweede stuk op en herhaal met slagroom en vers fruit.

'Feestbakboek', Stefan Elias, Hannibal Books, 272 p’s, 39,50 euro.
 Beeld rv
'Feestbakboek', Stefan Elias, Hannibal Books, 272 p’s, 39,50 euro.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234