Donderdag 03/12/2020

CulinairSnelkookplan

Een recept met hoog comfortfoodgehalte: Linguine met mascarpone en champignons

Beeld Hannes Vandenbroucke

Door gerechten opnieuw en opnieuw klaar te maken, te kneden en te boetseren naar je eigen persoonlijke smaakpapillen, ontstaat zoiets als een lijfrecept: een blijvertje voor het leven. 

Sommige recepten blijven een leven lang bij je. Het zijn gerechten waarnaar ik, zo nu en dan, een diep verlangen koester. Omdat ze lekker zijn, uiteraard, maar er is meer. Ze wekken vaak een gevoel van thuiskomen op, een vertrouwde smaak die geruststelt. Ik grijp er dan ook naar op dagen waarop de regen net iets te hevig uit de lucht valt, of tja, wanneer een pandemie de wereld in zijn greep houdt. In regel zijn deze blijvertjes de minst gecompliceerde der maaltijden met een hoog comfortfoodgehalte, bereidingen die in een wip op tafel staan, en waar je meestal zo goed als alles voor in huis hebt.

Vorige week noemde iemand mijn onlangs ­gepubliceerd kookboek Easy Dinners – een bundeling van de recepten uit deze rubriek aangevuld met nieuwe creaties – haar nieuwe ‘lijfkookboek’. Kijk, daar loopt mijn hart nu eens van over. Want dat is exact hoe de recepten die ik hier deel vaak aanvoelen voor mij, als lijfrecepten waarnaar ik opnieuw en opnieuw terug kan keren. Het kunnen vrij nieuwe favorieten zijn die plots elke week gemaakt worden en waarvan je instant weet dat ze een blijvertje zijn, maar ook oldies (but goodies), die de tand des tijds reeds doorstonden en ik al zeker minstens in vijf ­verschillende keukens klaarmaakte (ik heb een ­historie van verhuizen).

Ik deelde reeds tal van lijfrecepten in deze rubriek. Denk maar aan de orecchiette met ­broccoli, gebakken rijst met spiegelei of zoete ­aardappel met zure room en lamsgehakt. En ook het recept van deze week past in het lijstje. Pasta met een romige mascarponesaus en champignons. Op en top winterkost, die uitblinkt in eenvoud.

Verboden te roeren

Hoezeer ik ook van onbekende, exotische ­ingrediënten en een experiment hou, soms is ­herkenning exact wat je wil en nodig hebt. En deze pasta met mascarponesaus en een mengeling van champignons is juist dat. Geen zotte innovatieve bereiding, noch crazy ingrediëntenlijst. Gewoon lekker eten en vertrouwde smaken. Zo’n pasta­gerecht voor dagen waarop je letterlijk en figuurlijk een warm dekentje en wat extra liefde nodig hebt. Iets wat we dezer dagen allemaal kunnen ­gebruiken, toch?

Wat deze pasta lekker maakt, is uiteraard de smeuïge saus, maar ook het krokant gebakken spek en champignons. Ja, inderdaad, textuur geeft ook smaak. Zet het vuur hoog, zorg voor een grote pan zodat de ingrediënten plaats hebben en niet op elkaar liggen en laat het spek en de champignons liggen. Ik herhaal: weersta aan de drang om te ­roeren of de pan te husselen tot de onderkant een mooie, knapperige korst vertoont. Kort en zeer krachtig zijn hier de toverwoorden.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Linguine met mascarpone en champignons

Dit heb je nodig voor 4 personen

250 g linguine / olijfolie / 150 g ­gerookte spekblokjes / 400 g champignonmengeling, in grote stukken / peper en zout / 1 kleine ui, versnipperd / 2 tenen knoflook / snuf chiliflakes/ 125 g mascarpone / 1 el tomaten­concentraat / 1 el tomatenketchup / 4 el pijnboompitten, geroosterd / Parmezaanse kaas

Zo maak je het

1. Kook de linguine volgens de instructies op de verpakking in een grote pot gezouten water. Hou een kopje van het kookvocht bij alvorens af te gieten.

2. Verhit olie in een pan en bak de spekblokjes over een hoog vuur krokant. Haal de spekblokjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar in een kommetje.

3. Voeg de paddenstoelen toe aan het bakvet van de spek (voeg indien nodig wat extra olie of een klontje boter toe) en laat de paddenstoelen onaangeroerd liggen tot de onderkant krokant is. Draai ze voorzichtig om en bak nog even verder. Breng op smaak met peper en zout. Haal de champignons uit de pan en leg uitgespreid op een bord.

4. Verlaag het vuur en verhit olie in dezelfde pan. Stoof de ui, knoflook en chiliflakes 2 min. aan. Voeg mascarpone, tomatenconcentraat en ketchup toe. Meng met behulp van 100 tot 150 ml kookvocht van de pasta tot een smeuïge saus. Voeg het spek en de paddenstoelen toe aan de saus. Proef en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

5. Meng de pasta door de saus en serveer met pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234