Maandag 10/05/2021

AnalyseMotivatiebarometer

Draagvlak coronamaatregelen op dieptepunt. ‘Grotere buitenbubbel absoluut nodig’

Een agent controleert de social distancing in het Leuvense stadspark. Jongeren kwamen er – net als op andere plaatsen – de voorbije dagen massaal samen om even te ontsnappen aan de lockdown.  Beeld Vertommen
Een agent controleert de social distancing in het Leuvense stadspark. Jongeren kwamen er – net als op andere plaatsen – de voorbije dagen massaal samen om even te ontsnappen aan de lockdown.Beeld Vertommen

Nog amper een op de drie Belgen geeft aan gemotiveerd te zijn de coronamaatregelen te volgen. Om de lockdown draaglijker te maken beslist het Overlegcomité vandaag wellicht dat buiten grotere groepen mensen samen mogen komen. Daarmee gaan de politici in tegen het advies van de experts.

Het Overlegcomité, waarin de regeringen van ons land rond de tafel schuiven, buigt zich vandaag over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Grote ingrepen moeten niet verwacht worden. De wetenschappelijke experts van de adviesraad GEMS lieten in hun rapport zelfs geen enkele ruimte voor versoepelingen. Ten vroegste eind maart kan er overgeschakeld worden op een minder strikt regime, klinkt het.

Maar de politiek lijkt niet geneigd de experts zomaar te volgen. De federale kern is overeengekomen om aan te sturen op een grotere buitenbubbel. Nu zijn buiten samenscholingen van maximaal vier mensen toegelaten, maar dat zou opgetrokken kunnen worden naar acht of tien. Naar verwachting zullen de deelstaten dat voorstel ook steunen.

Met die ingreep hopen de federale en regionale topministers de motivatie om de maatregelen te volgen nog enkele weken overeind te houden, tot er wel ruimte is voor versoepelingen. “Een grotere buitenbubbel is absoluut nodig, anders dreig je ieder draagvlak te verliezen”, zegt ook CD&V-voorzitter Joachim Coens. “De experts zelf hebben trouwens altijd gezegd dat het risico op besmetting buiten veel lager is dan binnen.”

Motivatiebarometer

Het draagvlak zit momenteel erg laag. Slechts 35 procent van de bevolking geeft aan nog vol overtuigd te zijn van het belang van de maatregelen, zo blijkt uit de laatste cijfers van de coronamotivatiebarometer. Dat is iets meer dan het absolute dieptepunt van afgelopen zomer, maar het blijft erg laag, zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent). Wellicht is 35 procent zelfs nog een kleine overschatting, door de manier waarop de data verzameld worden. Slechts vier op de tien zeggen zich nog te houden aan de regels voor nauwe contacten, al gaat het ook hier mogelijk om een overschatting.

Toch zijn snelle versoepelingen volgens Vansteenkiste geen oplossing. “Dat kan ervoor zorgen dat de curves verder stijgen, en we de maatregelen nog langer moeten aanhouden. Op lange termijn is dat nog kwalijker voor ons mentaal welzijn, dat vandaag al onder druk staat.”

Maar Vansteenkiste heeft ook gezien dat vooral jongeren de voorbije dagen massaal samen kwamen in parken en op pleinen om even te ontsnappen aan de lockdown. “We gaan coronaproof alternatieven moeten zoeken om mentale zuurstof te bieden aan studenten en jongeren, en toch te zorgen dat de curve niet omhoog gaat.”

Veel marge is er echter niet. De experts van de GEMS uitten woensdag tegenover het federale kernkabinet grote bezorgdheid over de evolutie van de epidemie. Nog minstens enkele weken zijn versoepelingen volgens hen geen optie. De eerder aangekondigde opening van contactberoepen op 1 maart zou evenwel overeind blijven op het Overlegcomité.

Vanaf half maart zouden studenten ook iets vaker terug naar de campus kunnen. In het Vlaams Parlement gaf Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) toe dat dat niet naar de zin van de wetenschappelijke experts is. “Ik moet erkennen dat de experts van de GEMS gezegd hebben dat zij niet achter dit akkoord konden staan. Wij gaan in dit dossier onze eigen weg, omdat we perspectief willen geven aan de studenten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234