Woensdag 08/07/2020

CulinairSnelkookplan

De zoete aardappel verveelt werkelijk nooit

Beeld hannes vandenbroucke

Pof eens een aantal zoete aardappelen te veel. En gebruik ze dan als slimme tool om in een handomdraai een voedzaam en lekker gerecht op tafel te zetten. 

Soms ontstaan de lekkerste gerechten puur toevallig. Zo pofte ik nog niet zo lang geleden veel te veel zoete aardappelen (wat doet een mens anders tijdens een nationale lockdown?). Ik mixte een groot exemplaar samen met een blik ­kikkererwten, een snuf komijnpoeder, een handvol koriander en een teentje knoflook tot zoete-aardappelhummus (heerlijk!), vervolgens verdwenen er een tweetal in een Indische curry en ik blendde er ook eentje mee in de soep.

Maar nog steeds was ik niet rond. Het overschot sneed ik in dikke plakken om ze samen met een flinke klont boerenboter over een hoog vuur krokant te bakken. Zure room en zoete aardappel zijn twee handen op een buik en toevallig had ik nog een half potje in de koelkast staan. Toefje harissa erdoor – want dat maakt alles beter – en uitsmeren over een groot bord. De crispy gebakken schijfjes stapelde ik erbovenop. Afwerken met citroenzeste, een handvol overgebleven hazelnoten die ik de avond voordien voor een ander gerecht roosterde en enkele stengels versnipperde bieslook die in een pot aan het raam in bloei staat. Zo simpel, zo perfect.

Sindsdien gooi ik, zodra de oven aanstaat voor een cake of ovenschotel, er steevast enkele zoete aardappelen mee in. Zo heb ik altijd iets in huis waarmee je gemakkelijk in pakweg tien minuten iets op tafel zet. Dan glim ik van huiselijke trots. Omdat ik het lang en omvangrijk koken (en vervolgens opruimen) dat soms gepaard gaat met een lekkere, voedzame maaltijd weer eens omzeild heb door het supersimpele trucje dat minimale voorbereiding heet. Het werkt ook met voorgekookte granen en eieren die je snel tot een maaltijdsalade pimpt of een klaargemaakte dressing of saus die multi-inzetbaar is en gemakkelijk een week in de koelkast bewaart. Kleine dingen die ervoor zorgen dat je op hongerige momenten niet naar ongezonde snacks grijpt, want je hebt alle tools in handen om zelf in luttele minuten iets ineen te flansen.

Beeld hannes vandenbroucke

Ik schrijf dan wel recepten, zelf ben ik eerder een op-het-gevoelkoker die werkt met wat voorhanden is. Zo eten we zelden twee keer exact hetzelfde. Is er geen zure room, dan doet volle Griekse yoghurt dienst. De hazelnoten maken vaak plaats voor geroosterde pompoenpitten, of eender welke noten of zaden er voorradig zijn. En wanneer ik er een ­vullende maaltijd van wil maken, gaat er wat pittig gebakken lamsgehakt, plakjes halloumi of verkruimelde feta overheen. Niet veel, maar net genoeg om van een lunch een avondmaal te maken. Ze zorgen ook voor dat onontbeerlijke hartige, spicy kantje.

Want ik weet niet hoe het met u zit, maar persoonlijk vind ik zoete aardappelen te zoet en heb ik de neiging om al die vlakke zoetigheid in balans te brengen met pittig en zoutig. Harissa, currypoeder, sambal, chilipoeder… Het werkt allemaal. Hebt u geen gepofte zoete aardappel in koelkast liggen? Dan snij je de geschilde zoete patat simpelweg in wedges en rooster je hem in 20 min. goudbruin, even lekker!

Beeld hannes vandenbroucke

Zoete aardappel met harissa-zure room en lamsgehakt

Voor 2 personen:

400 g zoete aardappel / olijfolie of boter / peper en zout / 150 ml zure room / 1 à 2 tl harissa / 2 el pompoenpitten / 200 g lamsgehakt / ½ tl kaneelpoeder / ½ tl komijnpoeder / snuf chiliflakes / zeste van ½ onbespoten citroen / 2 lente-uitjes, versnipperd / handje koriander

Gepofte versie:

1. Verhit de oven voor op 200°C. Prik de zoete aardappel met een vork in en pof hem net gaar. Afhankelijk van de grootte duurt dit 40 tot 60 min. Laat hem niet te lang in de oven zitten, want dan krijg je een papje. Controleer af en toe met een prikker.

2. Laat de aardappelen ­helemaal afkoelen en snijd in dikke plakken.

3. Verhit een klontje boter in een pan en bak de aardappelschijfjes aan beide zijden krokant. Kruid met peper en zout.

Geroosterde versie:

1. Verhit de oven voor op 210°C. Schil en snijd de zoete aardappel in ­wedges. Besprenkel met olijfolie, ­peper en zout en rooster op een metalen bakplaat in ongeveer 20 min. goudbruin.

2. Meng de zure room met ­harissa en kruid met peper en zout. Rooster de pompoenpitten in een droge pan over een middelhoog tot laag vuur tot ze hoorbaar poffen. Haal van het vuur en laat afkoelen.

3. Verhit een klontje boter in een pan en roerbak het lamsgehakt in enkele minuten gaar. Kruid met kaneel­poeder, komijnpoeder, chiliflakes, peper en zout.

4. Smeer de zure room uit over een bord, schik er de zoete aardappelpartjes over en werk af met het lamsgehakt, de pompoenpitten, ­citroenzeste, lente-ui en koriander.

Ook lekker op kamertemperatuur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234