Dinsdag 14/07/2020

CulinairSnelkookplan

Date night aan de keukentafel

Beeld Hannes Vandenbroucke

Heb je een verjaardag te vieren of gewoon zin in een avondje uit? Met deze tips waan je je thuis zowaar even op restaurant.

Verjaren staat in ons huishouden gelijk aan culinaire verwennerij in een etablissement naar keuze. Er is, als je het mij vraagt, niets leuker dan een tête-à-tête op verplaatsing. Weg van de dagelijkse klusjes, to-dolijst en voor mijn wederhelft hét belangrijkste: weg van de afwas die ik, zijn teerbeminde, volgens hem zo graag maak tijdens het koken. Niets van dat alles wanneer je buitenshuis de buiken vult. Voetjes onder tafel en laat die hapjes maar komen.

Wij zijn beiden jarig in april, doorgaans een mooie maand om een nieuw levensjaar te vieren. Maar ik moet u niet vertellen dat het dit jaar net iets uitdagender is om er een speciale dag van te maken, nu we aan ons huis gekluisterd zijn en er, voor deze jaarlijkse gelegenheid, helemaal geen lekkere eetplek zorgvuldig uit te kiezen valt. Geen nieuwe ontdekkingen om van ons lijstje te schrappen (zo wil ik al lang eens naar Willem Hiele of Lewis), noch regelmatig gefrequenteerde favorieten (hallo Camino, Golden Gai, Shibui, Ganzerik, Middle Eats, en al die andere!) voor een lekkere hap. Wij missen jullie!

Beeld Hannes Vandenbroucke

Enige creativiteit om tradities in ere te houden, dringt zich op. Verjaren is geen dag zoals een ander. Of dat zou het toch niet mogen zijn. Dus, na enkele brainstormsessies met mezelf ­tijdens de dagelijkse wandeling, vat ik het plan op om manlief te verrassen met een romantisch uitje… aan onze keukentafel. Wanneer je elke dag thuis bent en er elke dag zowat hetzelfde op de agenda staat, dan wordt het na een paar weken moeilijk dagen van elkaar te onderscheiden. De maand april lijkt wel één héél langgerekte dag. De routine die we onszelf ­aanleerden, heeft zeker zijn positieve effecten op de peuter die hier rondloopt, maar de voorspelbaarheid balanceert soms op het dunne koord van ­saaiheid. Daarom gooi ik vandaag, op de verjaardag van mijn lief, een mooi linnen tafelkleed over onze keuken­tafel, steek ik kaarsen aan, haal mijn ­luxueuze servetten boven en kook ik zijn favoriete maaltijd: oer-Vlaamse spaghetti bolognese. Geen flamboyante wensen voor deze eenvoudige jongen.

Je hoeft uiteraard niet op een verjaardag te wachten om een geliefde, een familielid of huisgenoot te ­trakteren op een onverwachts gebaar. Verwen je dierbare rond apero o’clock eens met zijn of haar favoriete cocktail. Bak een lekkere cake en breng die samen met een verse kop koffie naar een alleenstaande buur of zet eens een fancy gerecht op je met zorg gedekte tafel en noem het date night. Heeft jouw wederhelft geen speciale affiniteit met ­spaghetti bolognese, imponeer dan eens met dit ­restaurantwaardig visgerecht dat in realiteit heel eenvoudig klaar te maken is. Je hebt geen speciale apparatuur, uren tijd of specifieke skills nodig om in je eigen huis op restaurant te gaan. Een mooi stukje vis, wat verse groenten en – uiteraard – een goede klont boerenboter klaren de klus evengoed.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Crispy gebakken kabeljauw met kruidige beurre noisette

Dit heb je nodig voor 2 personen

75 g boter + extra om te bakken /  1 tl mosterdzaad / 300-350 g / kabeljauw met vel /  peper en zout / olijfolie / 300 g shimeji (beukenzwam) / 1 sjalotje, versnipperd / 1 teentje ­knoflook, tot moes geplet / 100 g zeekraal / serveren met ­geroosterde krieltjes of puree

Zo maak je het

1. Snijd de boter in stukjes van ­dezelfde grootte, verhit in een ­sauspannetje over een laag vuur en roer regelmatig. Eens de boter schuimt voeg je het mosterdzaad toe. En wanneer de boter lichtbruin kleurt (dit zie je het best in een ­lichtkleurig sauspannetje), haal je het ­onmiddellijk van het vuur.

2. Dep de vis droog met keuken­papier en kruid met peper en zout. Verhit een klont boter met een geut olijfolie in een antikleefpan over een middelhoog vuur en leg de kabeljauw op zijn vel in de pan. Bak ­ (afhankelijk van de dikte) in ongeveer 3 à 4 min. aan beide kanten net gaar.

3. Haal de shimeji uit elkaar. Verhit een klont boter in een pan over een laag vuur en stoof de sjalot 1 min. aan alvorens de knoflook toe te ­voegen. Stoof nog 1 min. verder en draai het vuur hoger.

4. Voeg de shimeji toe aan de pan en roerbak in ongeveer 2 min. gaar. Voeg de zeekraal toe en roerbak nog 1 min. verder. Kruid met peper. (Let op met extra zout, de zeekraal heeft een zeer zilte smaak)

5. Verdeel de shimeji en zeekraal over de borden, leg er telkens een stuk kabeljauw op en werk af met de beurre noisette. Lekker met geroosterde krieltjes of puree.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234