Donderdag 12/12/2019

Culinair Snelkookplan

Crowdpleaser: gehaktschotel uit de oven

Beeld Hannes Vandenbroucke

Iedereen heeft er wel een op zijn kookpalmares, een gerecht dat altijd in de smaak valt. Spaghetti à la mama of stoofvlees van de bompa. Deze allemansvriend met bloemkool misstaat niet in je ‘best of’.

Enkele weken geleden besloten we onze blog Thursday Dinners, die we een achttal jaar geleden lanceerden, offline te halen. Voor die blog nodigden we vrienden en onbekenden uit rond onze keukentafel. Ik zorgde voor het eten, mijn vriend Hannes fotografeerde het hele gebeuren. Het was allemaal heel natuurlijk en spontaan, zonder enige sponsoring of product placement. We verdienden er geen cent aan, en dat was ook niet de bedoeling. Het was bloggen om ons te amuseren, vriend­- schappen te vieren, onbekenden te leren kennen en nieuwe hobby’s te oefenen. Voor mij was dat in de potten roeren en Hannes vond, dankzij dat fototoestel, plots de passie van zijn leven. Achteraf bekeken bracht die blog ons wel degelijk rijkdom, in ontmoetingen en in hartstocht. 

Van het een kwam het ander en voor we het wisten waren daar een Thursday Dinners-boek, kook- en fotografieopdrachten, gevolgd door het opzeggen van onze jobs. Vandaag prijs ik me nog elke dag geprivilegieerd, te kunnen leven van het onbewuste zaadje dat acht jaar geleden geplant werd. Hoe het leven gaan kan. Maar dat uit de hand gelopen blogje werd al jaren niet meer geüpdatet. “Waarom staat dat nog online? Wie kijkt daar nog naar?”, vroeg ik me tijdens het ontbijt luidop af, na een tweede herinnering om de websitekosten te betalen. Niet dat het hem om die enkele euro’s ging, maar ik zag de relevantie niet meer. Dus ging hij offline, nu officieel het einde van een tijdperk. Niemand zou het merken, toch? 

Beeld Hannes Vandenbroucke

Twee laagjes kaas

Nog geen week later een mail met als onderwerp ‘Recept ovenschotel harissa bloemkool’ in mijn mailbox. Een mij onbekende Julie stuurt, met lichte paniek, dat de blog offline is en dus ook mijn recept voor haar geliefde ovenschotel die ze zo graag maakt. Ik begrijp Julie volledig. De ovenschotel met gehakt, mascarpone, harissa en bloemkool is ook hier een echte crowdpleaser en ik weet dat hij bij enkele van mijn vriendinnen ook al jaren met de regelmaat van de klok op tafel komt. Maar dit had ik niet zien aankomen. Ik voel me schuldig en begin koortsig in mijn archieven te zoeken naar het recept. Op welke harde schijf stond dat nu weer?

Ik besef dat ik er duidelijk niet lang genoeg over nagedacht heb. De herinnering aan het vertrekpunt van ons nieuwe leven zomaar offline halen! Maar al snel bedaar ik, want ik kén dit recept door en door. Ik hoef helemaal geen uitgetikte woorden op mijn computer te zoeken, het zit in mijn hoofd. Alles. 

Die avond staat hij nog eens op tafel, de gehaktschotel. Ik maak hem met de laptop naast het fornuis, om zeker niets te vergeten. ‘Gehakt op hoog vuur dichtschroeien, zodat het een mooie korst krijgt en niet kookt. Niet één maar twee laagjes gemalen kaas, en nog mascarpone ook natuurlijk’, ja, niemand zei hier iets over een dieetrecept hè! ‘En tomatenketchup, want dat maakt dit gerecht verslavend lekker.’ Voilà Julie, het staat er allemaal in! Laat het smaken. 

Beeld Hannes Vandenbroucke

DIT HEB JE NODIG (4 PERSONEN)

2/3 bloemkool, in kleine roosjes / 800 g hardkokende aardappelen (geschild en in hapklare stukken) / boter / 1 ui (versnipperd) / 1 teentje knoflook (tot moes geplet) / 600 g gemengd gehakt / 1 el tomatenconcentraat / 2 el tomatenketchup / 150 g gruyère / 150 g mascarpone / scheutje melk / ½ el harissa (of iets anders pikants, zoals sambal) / peper en zout 

ZO MAAK JE HET

1. Verhit de grill van je oven. Kook of stoom de bloemkool en aardappelen beetgaar. Verhit een klontje boter in een grote pan en stoof de ui en knoflook gedurende 1 min. 

2. Draai het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Duw het plat met de achterkant van een houten lepel, zodat het de volledige pan bedekt, en laat 3 à 4 min. onaangeroerd bakken. Draai de vleeskoek om en maak hem los met de houten lepel. Voeg het tomatenconcentraat en de ketchup toe en meng goed dooreen. Kruid met peper en zout. 

3. Haal de pan van het vuur eens het gehakt gaar is, en hevel het vlees over in een ovenschotel. Bedek het gehakt met een laagje geraspte kaas, vervolgens een laag aardappelen en tot slot een laag bloemkool. Kruid met peper en zout. 

4. Klop de mascarpone met een scheutje melk los. Meng er de harissa doorheen en kruid met peper en zout. Giet gelijkmatig over de ovenschotel en werk af met de overgebleven gemalen kaas. Schuif 10 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is, onder de grill. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234