✦ReportageOp de fles
Creatief met landwijn: deze wijnmakers stijgen boven de norm uit
Dirk Rodriguez wijst je de weg in de drankenafdeling.
De wijnbouwers van ‘Oc’, dat ‘ja’ betekent in het Kathaars, zijn geen gewone Fransen. De gewone Fransen voelen zich goed in hun ‘Appellation d’Origine Controlée’-systeem. Maar de Languedociens, nazaten van de middeleeuwse troubadours, voelen zich beter bij hun landwijn.
We hebben het over ‘vin de pays’ die van Europa de mooie benaming IGP kreeg (Indication Géographique Protégée). Landwijn uit de streek luistert nu naar de naam IGP Pays d’Oc.
IGP-wijnen genieten een grotere vrijheid dan AOC-wijnen. Ze mogen allochtone druivenrassen gebruiken, er mag versneden worden met 15% wijn van een andere oogst of streek en de rendementslimieten zijn minder streng. Als wijnbouwer kan je dus wat creatiever met de regels omspringen. Aan de onderzijde van de markt vind je in de IGP-klasse veel slobberwijntjes, maar aan de bovenzijde heb je ook wijnmakers die hun creativiteit en vrijheid gebruiken om boven de norm uit te stijgen. Dat zijn de wijnmakers die we zochten.
Zoethout
Goed getypeerde pinot noir die doet denken aan de Nieuw-Zeelandse variant. Gulle ouverture, wat kersen, braam en zoethout. Op de tong vlot met rijp fruit en voldoende lengte. Afdronk met hint van viooltjes. Zomerwijn. (13,5%)
Domaine du Château d’Eau, pinot noir, 2017, Pays d’OC 2018 (biologisch), Colruyt, 6,75 euro ***
Fris karakter
Sappige en expressieve wijn met impressies van kersenpit, cassis en garrigue. In de mond opnieuw sappig fruit met een opvallend fris karakter voor de Languedoc en hogere zuren die een natuurlijke inslag (en weinig sulfiet) verraden. (13,5%)
Cébène (Brigitte Chevalier) ‘Ex Arena’, Pays d’OC 2017 (biologisch), Matthys-Wines, 15,50 euro ****
Krachtig en diep
Montpellier heeft zich opgewerkt tot ‘villagewijn’ (AOC). Klassieke druivenmix met syrah en grenache. Aangename neus van pruimpjes, zwarte olijf en wilde kruiden. Krachtige aanzet en uitstekende smaakdiepte. Snakt naar een gegrild stukje lam. (14%)
Mas de Lunès ‘e6-g’, Grés de Montpellier 2016 (biologisch en vegan), Delhaize, 10,49 euro ****