Maandag 02/08/2021

CulinairWeekendrecept

Breng een vleugje exotisme naar de keuken met een heerlijke Thaise rundssalade

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Kan u, net zoals ik, wel een vleugje exotisme in uw leven gebruiken momenteel? Probeer dan eens deze Thaise rundvleessalade met geroosterde winterknollen, een perfect ‘East meets West’-recept.

Een maand geleden hoorde ik Annelies Moons vertellen in de podcast 3 boeken van Wim Ooster­linck. Annelies, Radio 1-presentatrice en voormalig uitbaatster van de Antwerpse boekenwinkel Buchbar, had het over literaire kookboeken. Een soort memoires die tegelijk ook kookboek zijn. Kookmemoires, quoi. Dit type boek bevat doorgaans persoonlijke verhalen van de schrijver gerelateerd aan de recepten of aan koken in het algemeen.

Als u er eens goed over nadenkt, hebt u beslist zelf ook zulke verhalen of anekdotes, iedereen heeft ze. Want, zoals Annelies ook aanhaalt, wanneer je een herinnering over een maaltijd ophaalt, gaat het meestal maar gedeeltelijk over wat er effectief op uw bord lag, en wordt de rest van de herinnering aangevuld met de ervaring, de context. Met wie of waar en het leuke gesprek of een bizarre gebeurtenis, bijvoorbeeld.

Zo zal ik nooit mijn verbijstering vergeten toen ik lang geleden, ergens in een verlaten restaurant in de minder toeristische Isaan-regio in het noordoosten van Thailand, lukraak iets op de onvertaalde menukaart aanduidde. Ik had er goede hoop op, want we aten de hele reis al verrukkelijk. Toen een klein Thais vrouwtje me een groot bord gevuld met rauw vlees en iets wat op ingewanden leek, drijvend in een grote plas bloed bracht, was ik met verstomming geslagen. Was het lekker, was het vreselijk? Geen idee, want ik durfde er geen hap van eten en liet het bord onaangeraakt, met het schaamrood op de kaken, terug naar de keuken verdwijnen en vulde mijn maag met het mandje sticky rice dat erbij kwam. Later leerde ik dat van alle gerechten op de kaart ik toevallig sok lek bestelde, een ware delicatesse (voor de liefhebbers dan toch) uit de streek op basis van rauw rundvlees, rauwe varkensmaag en vers varkensbloed. Klinkt heerlijk, toch?

Nu ben ik doorgaans wel fan van Thaise vleessalades, zolang er maar geen plas bloed aan te pas komt. Zo kan laab moo (een pittige salade op basis van fijngesneden en gegaard varkensvlees en smaakmakers zoals citroengras, veel verse kruiden, vissaus en limoensap) of de bekende Thai beef salad, beide uit dezelfde Isaan-regio, me een pak meer bekoren. Heerlijk, wanneer het buiten een zalige 25° is, maar minder hartverwarmend en maagvullend tijdens de koude van een typisch Belgische februarimaand.

Toch heb ik vandaag zin (en nood, véél nood) aan een vleugje exotisme en opbeurend, zonnig eten. Dus maak ik Tahi beef salad met geroosterde Belgische winterknollen en kolen. De basis hou ik hetzelfde: kort gebakken en in plakjes gesneden vlees met veel verse kruiden en die zalige vinaigrette die de perfecte balans tussen zoet, zuur en hartig vindt op basis van vissaus, suiker, knoflook en limoen. De rauwe groenten, zoals witte kool, tomaten of komkommer, die er vaak bij geserveerd worden, vervang ik door geroosterde winterknollen en kolen. Ik gebruik zoete aardappel, pastinaak, bloemkool en broccoli, maar hebt u toevallig pompoen, wortel en knolselder in de koelkast liggen, dan werkt dat even goed.

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Thaise rundssalade met wintergroenten

Ingrediënten voor vier personen

500 g dunne lende / peper en zout / 300 g broccoli / 300 g zoete aardappel / 300 g pastinaak / 300 g bloemkool /

olijfolie / 2 el vissaus / 3 el limoensap / 1 à 2 Thaise chilipepertjes, fijngehakt /2 tl suiker / 1 teentje knoflook, tot moes gehakt / 20 g (kleef)rijst / 50 g pindanoten /30 g verse kruiden (koriander, munt, platte peterselie)

Zo maak je het

1. Verhit de oven op 200°C.

2. Bestrooi het vlees met zout en peper en laat op kamer­temperatuur komen.

3. Schil de pastinaak en zoete aardappel, en verdeel in hapgrote stukken over een bakplaat. Verdeel de bloemkool- en broccoliroosjes over een andere. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en meng goed dooreen. Schuif eerst de bakplaat met pastinaak en zoete aardappel in de hete oven en schuif er na 10 min. de andere bakplaat bij. Laat nog 20 min. verder roosteren, of tot de groenten knapperig en goudbruin zijn.

4. Mix voor de vinaigrette de vissaus met limoensap, chilipepertje, suiker en knoflook. Voeg eventueel extra suiker of limoen toe.

5. Laat de (kleef)rijst in een droge pan over een middelhoog vuur lichtbruin bakken. Schud af en toe dooreen. Haal uit de pan, laat even afkoelen en stamp met een vijzel (of mix in een keukenrobot) tot poeder.

6. Laat in dezelfde pan de pinda­noten lichtbruin kleuren. Haal uit de pan, laat even afkoelen en hak grof.

7. Draai de oven terug tot 160°.

8. Verhit olie in een ovenbestendige pan en schroei het vlees kort, over een hoog vuur, aan beide kanten dicht. Zet de pan in de oven en laat nog 5 min. garen. Laat het vlees uit de pan minstens 10 min. rusten, snijd in dunne plakjes.

9. Verdeel de groenten en kruiden over een serveerschaal, leg er het vlees tussen en besprenkel met de vinaigrette. Werk af met de pindanoten en rijstpoeder.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234