Zondag 29/03/2020

CulinairOpen kaart

Anarchy in Zaventem: lekker, maar niet rebels

DMM1801Beeld rv

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Je moet het maar doen. Een restaurant met ambities openen op een ietwat trieste hoek in Zaventem, en het dan ook nog Anarchy noemen. Alles zet je op het verkeerde been in deze plaats: het interieur waar je slechts na enkele minuten wat samenhang in ontdekt, maar dat eigenlijk heel klassiek is, en de borden die gastronomisch en harmonieus zijn. Geen idee waar de ­anarchistische noot te vinden is. Niet in het cv van chef Sébastien Van der Beeten en zijn ­vriendin-gastvrouw Céline Woltèche die hun vak leerden in sterrenrestaurants, niet in hun manier van koken. De Anarchy blijkt in een groot en kleurig schilderij te zitten waarop zowel Paul Bocuse en Alain Ducasse staan afgebeeld, als Louis de Funès en Bibendum.

‘Geen regels, enkel het plezier’, luidt het motto van Anarchy, dat zijn keuken omschrijft als ‘gastronomisch en ondeugend’ en nooit wil vergeten ‘dat plezier het sleutelwoord is voor een avondje genieten op restaurant.’ Mooie principes, recht uit het hart, maar helaas maken de goede bedoelingen het restaurant niet. Er zitten amper zes mensen in de zaak. Anarchy verdient zeker beter. Het voordeel van een plaats weg uit het centrum is de prijs. Een viergangenmenu voor 50 euro en drie voor 38, dat is een prijs-kwaliteitverhouding waar weinig tegenop kan.

We krijgen een terrine van everzwijn als entree, met koolraap en dotjes Gentse mosterd. Het is een klassiek bord met schijfjes en plakjes, lekker zonder meer. De kabeljauwfilet is mooi gebakken, maar wordt omringd door wel erg veel smaken: witloof, aardappelkoekjes, pompoen, een gepekeld radijsje en vlekjes schuim waar riesling in zit. Dessert is een prachtig bordje gekaramelliseerde appel met vanille-ijs, hazelnootcrème en meringue. Het menu is een opeenvolging van verse producten en verdienstelijke kookkunsten, maar het is alsof alles nog wat moet groeien en in elkaar moet klikken.

Met een naam als Anarchy wek je verwachtingen, dus valt de stille ingetogenheid van het ­restaurant wat zwaar. Het had wat meer mogen zijn: meer kitsch en wanorde in het interieur, meer rebellie in het bord, meer warmte en ­gezelligheid in de zaal. Nu zegt mijn maag me dat ik best lekker gegeten heb, maar mijn hoofd ­registreert geen onvergetelijke ervaring, want zó plezierig zijn de borden nu ook weer niet.

­anarchy.restaurant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234