Woensdag 08/07/2020

CulinairSnelkookplan

Altijd prijs met een vispakketje

Beeld hannes vandenbroucke

Raar, eigenlijk. Vis in papillot kan haast niet mislukken en nodigt uit tot eindeloos experimenteren. Toch laten nog veel thuiskoks vis links liggen, uit faalangst. Nergens voor nodig.

U mag het gerust weten. Ik was schromelijk te laat met het indienen van dit laatste ­‘snelkookplan’ voor het magazine aan zijn zomerstop begint. Dagenlang kroop ik ’s ochtends achter mijn computer, om te typen en vervolgens te wissen. Typen en wissen. Want wat schrijft een mens in godsnaam in een receptenrubriek ­wanneer we verbouwereerd, woedend en ­verdrietig zijn om wat er in de VS, en bij ­uitbreiding in de wereld, gebeurt?

Maar op dag drie kwam de notie terug dat ‘koken’ en ‘samen eten’ in hun kern nooit louter ­simplistische of praktische tijdsbestedingen zijn. Koken kan troost en houvast bieden, maar is bovenal een daad van zorg, en samen eten een katalysator voor verbinding. Het lijkt een kleine, onbelangrijke actie in ons dagelijks bestaan, maar is in se elke keer opnieuw zeggen: ‘ik zie je graag’. Met elk bord pasta dat je op tafel zet en elke lepel puree die je opschept, zit de essentie van liefde: zorg dragen voor elkaar.

Koken is een eenvoudige daad met een bredere impact dan u misschien op het eerste gezicht ­verwacht. Al besef ik dat het soms intimiderend of stresserend kan zijn. Zo nu en dan neemt iemand de tijd om mijn e-mailadres op te zoeken en me een tof bericht te sturen over een recept. Of zie ik op sociale media een gerecht uit deze reeks tot leven komen in een van jullie thuiskeukens. Ja kijk, dan vult mijn hart zich met dankbaarheid en blijdschap. Want laat dat nu net het doel van deze rubriek zijn: de ­drempel om achter het fornuis te kruipen en iets voedzaams klaar te maken, iets dat lekker en echt is, zo laag mogelijk maken.

Beeld hannes vandenbroucke

Weet dat koken in je eigen keuken geen ­competitie is, er worden geen punten (of sterren) gegeven. Met elk gebakken eitje, elke bord pasta en elke gesneden ui leer je bij, word je beter en het eten lekkerder. Mislukt er eens iets, so be it, schuif dan snel een pizza in de oven.

Een van die gevreesde ingrediënten om klaar te maken is vis. De papillot – een fancy woord voor vis verpakt in bakpapier of aluminiumfolie – op de pagina hiernaast overtuigt je beslist van het tegendeel. Er komt geen in de pan volledig ­uiteengevallen vis (of erger: aan de bodem ­klevende vis!) aan te pas. De oven doet het werk voor u. Geloof me: een ­papillot is zeer ­vergevingsgezind.

Een andere pluspunt van zo’n vispakket is dat het oneindig veel variaties kent. Vul het met wat uw hartje begeert: kabeljauw met paksoi, sojasaus en gember. Of liever zalm met citroen, dille en groene asperges? De papillot kan het allemaal aan. Kerstomaatjes, zachte of fijngesneden groenten ­kunnen zo mee het pakketje in, maar hardere of ­grotere exemplaren, zoals venkel en asperge, stoom of bak je best even kort voor.

Beeld hannes vandenbroucke

Vispakketje met geplette krieltjes en gremolata

Dit heb je nodig voor 2 personen

400 g krieltjes / 2 grote handen babyspinazie / 1 kleine courgette, in stukken / olijfolie extra vierge / peper en zout / 250 g roodbaars (of andere vis) / 2 tl kappertjes / 15 g platte peterselieblaadjes, fijngehakt / zeste van 1 biocitroen / ½ teentje knoflook, geplet

Zo maak je het

1. Verhit de oven op 200°C. Kook de krieltjes in ongeveer 15 à 20 min. gaar in gezouten water.

2. Spreid een groot vel bakpapier uit over je werkvlak. Leg de helft van de babyspinazie in het midden van het vel (volgens de vorm van de vis). Leg er vervolgens de helft van de ­courgettestukjes op. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Leg er nu een stuk vis bovenop en besprenkel eveneens met olijfolie, peper en zout. Werk af met de kappertjes. Doe hetzelfde met de overige groenten en de andere visfilet.

3. Breng de langste zijden van het bakpapier bij elkaar en vouw dicht. Bind de uiteinden met (keuken)touw vast (of plooi ze dicht en sla er ­enkele nietjes in, werkt evengoed). Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat de stoom, die zich tijdens het garen in het pakketje opbouwt, niet kan ontsnappen.

4. Afhankelijk van de dikte van de visfilet gaar je de vis 10 tot 20 min. in de voorverwarmde oven. Roodbaars en andere dunne visfilets hebben zo’n 10 min. nodig, dikkere filets­ ­zoals kabeljauwhaasje of zalm ­hebben 15 à 20 min. nodig.

5. Maak ondertussen de gremolata door de fijngehakte peterselie te mengen met citroenzeste, knoflook en een flinke geut olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

6. Giet het water van de aardappelen af. Prak de aardappelen met een vork een beetje plat en meng ze ­vervolgens met de gremolata.

7. Scheur de vispakketjes open en serveer samen met de ­ gremolata-krieltjes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234