tvmedia

Zandsculpturenfestival sluit af met 140.000 toeschouwers

1 © EPA

Sandwonderland, het thema van het jaarlijkse zandsculpturenfestival, lokte de voorbije drie maanden 140.000 bezoekers naar de Vlaamse badstad Blankenberge. Dat deelde organisator Alexander Deman vandaag mee.

Aan het begin van het kustevenement mikte het grootste zandsculpturenfestival ter wereld nog op 200.000 bezoekers. "Dat was nog met de editie 2012 in het achterhoofd, toen we het exclusieve thema Disney konden aanbieden. Tom Cruise, Lady Gaga en Rihanna konden niet op tegen de Disneypersonages", lacht Deman. Toch blikt hij tevreden terug. "Dit thema, met sterren uit de muziek-, film-, sport- en politieke wereld, lokte een ouder publiek. We hadden een ander doelpubliek dat toch zorgde voor een topzomer", aldus de organisator.

De beelden gaan vanaf vandaag weer tegen de vlakte. "Het is altijd zonde om de beelden te herschapen tot de oeroude grondstof zand. In 17 jaar bouwden we 10.000 beelden, en die gingen allemaal terug tegen de vlakte", klinkt het.

Deman blikt ook al vooruit naar de volgende editie, die zal plaatsvinden van 14 juni tot 14 september 2014, opnieuw in Blankenberge. "Het zal groots worden, letterlijk en figuurlijk. We willen naast het grootste ook het hoogste zandsculpturenfestival zijn", zegt Deman, die kwijt kan dat het hoogste bouwwerk dus zeker 23 meter zal zijn. Het thema wou hij nog niet prijsgeven, maar het zal niet over de Eerste Wereldoorlog gaan. "We hebben daar even aan gedacht, maar we gaan terug voor iets leuks voor kinderen. In het voorjaar bouwen we wel een festival in dat thema op de citadel van Namen", besluit Deman.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

cult

zine