DMZapt

We need to talk about Karen

Niets gevaarlijkers dan tv-zenders die iemand authentiek en echt gevonden hebben

1 Karen Damen. © Florian Van Eenoo photonews

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere over het fenomeen genaamd Karen Damen.

Je kon het van ver zien aankomen. K3 was nog niet helemaal gesplit, maar als er eentje carrière op televisie zou maken zou het 'de rosse' zijn. Een verrassend portret in Kroost, een ontwapende eerlijke inkijk in Perfect, een vranke toot als ze ergens haar zeg mocht doen… Karen Damen had hét. "Een van de meest authentieke jonge vrouwen die het verschil maken op tv", jubelden VIER en VIJF toen Karen Damen er iets meer dan twee jaar geleden haar exclusiviteitscontract tekende. Best terecht, want of je haar nu graag had of niet, ze pakte op het scherm.

Alleen, niets gevaarlijkers dan tv-zenders die iemand authentiek en echt gevonden hebben. Voor je het weet word je keer op keer in hetzelfde sjabloon geplaatst. Kijk eens hoe gewoon ze is. En hoeveel twijfels ze heeft, net zoals wij allemaal. En dat voor zo'n ster die het helemaal gemaakt heeft. Op den duur wordt het een voorgekauwd scenariootje waar je gewoon moet in meedraaien. 

Droomfrabriek

Share

'Ik moet het op mijn eentje doen.' Ja hoor, maar ook samen met een stoet muzikanten en componisten die haar helpen omdat ze Karen Damen is én met een tv-zender die haar twee maanden een grootse promocampagne geeft

Het is net dat gevoel dat overheerst als je naar Karen maakt een plaat kijkt. Een beetje De droomfabriek, maar dan over haar ambitie om eindelijk eens een soloplaat te maken en dat dan ook nog eens gespreid over twee maanden televisie. Kort samengevat: boeiend is het allemaal niet. Karen belt deze en gene muzikant. Karen zingt een liedje. Karen ruimt haar kelder op. Karen zingt nog een liedje. En Karen twijfelt. Vooral dat.

Maar is het authentiek? "Ik moet het op mijn eentje doen." Ja hoor, maar ook samen met een stoet muzikanten en componisten die haar helpen omdat ze Karen Damen is én met een tv-zender die haar twee maanden een grootse promocampagne geeft. En ondertussen kijk je mee hoe ze woont en leeft, met haar platte Antwerps in een hoofdrol. 

Is het pose of echt? Moeilijk te beantwoorden, maar bij elk nieuw programma – en dat waren er de voorbije twee jaar best veel – helt het antwoord iets meer over richting het eerste. Gevaarlijk, want voor je het weet word je de nieuwe Pfaffs en ben je alleen nog bekend omdat je bekend bent, niet om wat je doet. En we weten allemaal hoe het met de Pfaffs afgelopen is. Hun villa staat trouwens nog steeds te koop. 

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine