Recensie

Wat als 'Kafka' nu eens echte satire was?

Met Kafka doet VTM een poging om de draak te steken met de bureaucratie en andere kafkaiaanse toestanden. Alleen heeft de administratieve mallemolen hier en daar ook de pointes verzopen.

1 Je derrière kopiëren is meer een voorbeeld van flauwe humor dan van kafkaiaanse toestanden. VTM

Waarom makkelijk als het ook moeilijk kan? Niets ergerlijker – en meer herkenbaar – dan kommaneukers en regelneven die je het leven zuur maken omdat ze slaafs de opgelegde regeltjes volgen. Maar eens je daar de absurditeit van inziet, kan het niets anders dan uitstekende grondstof opleveren voor een satirische reeks. Om maar te zeggen, we keken wel uit naar Kafka.

En het moet gezegd: Kafka slaagt er uitstekend in die sfeer – een beetje De collega’s anno 2017 – neer te zetten. Vanaf de trailer zie je dat het goed zit: mannen in saaie pakjes op nog saaiere bureautjes die vergaderen over welke broodje ze zullen eten, knorrige werkmannen op het containerpark, een pietepeuterige secretaressen… Ze zijn er allemaal en je ziet het zo voor je, met dank aan de prima cast.

Sfeer en knappe beelden is één iets, bij een satirische reeks verwacht je ook dat er op zijn minst wat te grinniken valt. Dat lukt – het verbrande tafeltje in het containerpark, Leo Lambrechts die zijn badge vergeten was en na negen uur niet meer kan badgen, de zoektocht naar de chocoladewafel -, maar het lukt ook al te vaak niet. De scènes met Leo Lambrechts waren bijvoorbeeld te lang uitgesponnen, en wat was het nut van die korte passages in het leger of van de ambtenaren die hun billen fotokopieerden? Is dat kafkaiaans? Satire? Of gewoonweg flauw?

Nee, de beste satire op de ambtenarij die we de voorbije jaren zagen was een geniale sketch uit Wat Als? ‘Wat als zelfstandigen ambtenaren waren’ toonde kafkaiaanse toestanden in een slagerij. Kort, krachtig, to the point en ongelooflijk grappig. Dat niveau haalt Kafka nooit. In alle sfeerzetting lijkt het alsof men te vaak ook vergeten is om pointes aan de moppen toe te voegen, of om simpelweg grappig te zijn. Vlaanderen heeft al geen grootse traditie met satire, Kafka zal daar helaas niets aan veranderen.

Kafka, elke woensdag om 20.30 uur op VTM. vtm.be

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine