DM zapt

Waarom 'Huizenjagers' de perfecte televisiesnack is

Een guilty pleasure zonder ranzige nasmaak

1 Huizenjagers. © RV Beeldfabriek

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag Pieter Dumon over zijn milde verslaving aan het VIER-programma Huizenjagers.

Geruisloos en ongemerkt is het VIER-programma Huizenjagers deel gaan uitmaken van mijn kijkgewoontes. Niet dat ik tegenwoordig elke avond om 19.55 uur stipt naar VIER zap. Zo ver gaat de liefde – voorlopig – niet. Maar toch blijk ik de voorbije weken, met dank aan de wondere wereld van het uitgesteld kijken, weinig huisbezoeken gemist te hebben. De vier dagen durende zoektocht naar een huis annex hangar in de Leiestreek? Check! De rondrit langs gunstig geprijsde gezinswoningen in de Druivenstreek? Gezien. En ook van de avonturen van het kapperskoppel op zoek naar een nieuwe locatie voor hun kapsalon, heb ik geen minuut gemist.

De edele kunst van het binnengluren

Share

Om elkaar de loef af te steken halen de makelaars, tot groot jolijt van de commentaar leverende televisiekijker, de meest gladde trucs uit het immobiliënhandboek boven

Huizenjagers blijkt de perfecte televisiesnack te zijn. Licht genoeg om niet op de maag te blijven liggen, maar ook weer niet zo luchtig dat je na een half uur met een leeg gevoel blijft zitten. Noem het een guilty pleasure zoals Temptation Island of Komen eten maar dan zonder ranzige nasmaak. Een aantal van succesingrediënten doen nochtans aan de laatste programma denken. Net als bij Komen eten kunnen fans van Huizenjagers zich ongegeneerd overgeven aan de edele kunst van het binnengluren. Keuken, badkamer, ja zelfs toilet en washok worden vanuit elke mogelijke hoek uitgebreid in beeld gebracht. Officieel om de kijkers de mogelijkheid te geven zich een goed beeld te vormen van de bezochte panden. Officieus om diezelfde kijkers de kans te geven de huizen die de revue passeren uitgebreid te becommentariëren en ze in detail met de eigen woonst te vergelijken.

DM Zapt

Krijg het beste van tv en Netflix via Messenger

Onze gratis chatbot DM Zapt is de beste manier om nieuwe series en tv-programma's te ontdekken:

Ja, ik wil tv-tips!

Niet alleen de huizen lenen zich tot een grondige evaluatie. Dat gaat ook op voor de kandidaten. In tweevoud zelfs. Huizenjagers is eigenlijk een wedstrijd tussen drie makelaars die elkaar een week lang de loef moeten proberen af te steken. Daarvoor halen die, tot groot jolijt van de commentaar leverende televisiekijker, de meest gladde trucs uit het immobiliën-handboek boven. Van 'doet u maar zelf de deur open mijnheer, kwestie van al eens te oefenen voor later' over 'neen, een tuin is er niet, maar het voordeel is dat u dan ook geen gras hoeft af te rijden' tot 'er is nog niet geschilderd, maar dat geeft u natuurlijk wel de kans zelf de kleur te kiezen'.  Naast de makelaars zijn er ook de kandidaat-kopers. Soms met een gigantisch budget en een dito verlanglijstje. Een andere keer met een veel bescheidener bankrekening maar een minstens even uitgebreid eisenpakket. In beide gevallen goed voor geanimeerde discussies in de huiskamer. 

En dan is er nog de Belgische huizenmarkt. Ook de uit pan swingende vastgoedprijzen dragen bij tot het verslavende karakter van het programma. Kandidaat-kopers hopen een pand met een haalbaar prijskaartje te zien passeren, wie al eigenaar is telt na elke te hoog geprijsde woning die in Huizenjagers wordt bezocht zijn winst uit. En zo heeft elke Vlaming met een baksteen in de maag – en dat zijn er heel wat – zijn eigen reden om naar Huizenjagers te kijken. 

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine