DM ZAPT
Fernand Van Damme

Vijf homo's die als goede feeën het leven van mannen komen heroriënteren? Gênant

We verdienen beter dan 'The Queer Eye'

1 De 'Fab Five' van The Queer Eye. © Netflix

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de redactie de blik op oneindig. Vandaag: Fernand Van Damme is geen fan van de Netflix-hit The Queer Eye.

DM Zapt

Krijg het beste van tv en Netflix via Messenger

Onze gratis chatbot DM Zapt is de beste manier om nieuwe series en tv-programma's te ontdekken:

Ja, ik wil tv-tips!

"Het beste tv-programma van 2018 tot nog toe, en misschien wel een van de belangrijkste shows in lange tijd", schrijft The Guardian-columnist Hadley Freeman over The Queer Eye.

Van het Britse vlaggenschip van de journalistiek tot onze collega's bij de Volkskrant: aan superlatieven geen gebrek voor de Netflix-hit, waarin vijf homo's een man een make-over geven – zowel uiterlijk als innerlijk.

Ik ben niet overtuigd. Alleen de naam al. De catch-all term 'queer' staat voor veel, maar niet voor vijf cisgender-homomannen die mannen leren koken, kleden en denken zoals de mainstream.

In 2003, toen The Queer Eye voor het eerst op de buis kwam (of bij ons in 2005 met het Kanaal 2-programma De heren maken de man) was dat format nog revolutionair. Maar vijftien jaar later is het gênant dat vijf homo's als goede feeën het leven van mannen komen heroriënteren. Zoiets houdt het eenzijdige beeld in stand dat alle homomannen fancy eten, en met mode en mindfulness bezig zijn. 

Share

De lgbt-community moet niet altijd een gat in de lucht springen omdat er eindelijk eens tv met hen wordt gemaakt. Ze moet meer en beter durven eisen

Voor eens en altijd: ja, er zijn homo's met goede smaak, maar je hebt er ook met een abominabele. En je hebt er die mentaal in balans zijn, en homo's die bezwijken aan depressies door een maatschappij waarin homofobie nooit ver weg is – in het zicht of latent.

Hillary en Trump

"Je begrijpt het niet, The Queer Eye heeft zichzelf heruitgevonden", zullen fans opwerpen. Volgens hen is het meer dan een make-overprogramma: "Het wil bruggen slaan in gepolariseerd Amerika." Met andere woorden: Hillary-minnende homo's met Trump-supporters in dialoog laten treden, of thema's zoals politiegeweld tegen zwarten onder de aandacht brengen.

Zo is er een scène waarin de 'Fab Five' met hun auto door een politieman aan de kant worden gezet. De zenuwen gieren door het lijf van de zwarte Karamo Brown, de 'cultuurexpert' van het kwintet en chauffeur van dienst. Als zwarte vreest Brown geweld van de politie, maar na dertig seconden krijgt hij te horen dat het allemaal een (misplaatste) grap is en dat de agent een collega heeft ingeschreven voor een restyling.

Politiedreiging ensceneren, en een geforceerd gesprek over Black Lives Matter voeren om de reeks een progressief sausje te geven: denken de makers dat ze de VS daarmee gaan veranderen? Die illusie wil ik hen besparen.

Share

Dat Netflix eens investeert in een degelijk programma waarin queers een rol krijgen met pak aan, niet één waarin homo's als magische elfjes worden opgevoerd

"Schrijf jij even een stuk over hoe goed The Queer Eye is?" Sorry, chef. De lgbt-gemeenschap verdient een beter programma dan dit. De community moet niet altijd een gat in de lucht springen omdat er eindelijk eens tv met hen wordt gemaakt. Ze moet meer en beter durven eisen.

Bekijk de sectie voor holebi's – transgenders staan er niet tussen – in de Netflix-catalogus: het aanbod is bedroevend, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Dat de streamingdienst eens investeert in een degelijk programma waarin queers een rol krijgen met pak aan, niet één waarin homo's als magische elfjes worden opgevoerd.

Oh, goed nieuws voor de fans: er komt een tweede seizoen! Ik laat het alleszins aan mij voorbijgaan.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine