DM Zapt
Sasha Van der Speeten

Van dit type seksuele voorlichting kon je in de jaren 90 alleen maar dromen

1 Maury het hormonenmonster (r.) en zijn vriendin. © netflix

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Sasha Van der Speeten over het tweede seizoen van Big Mouth.

“Vervolgens schuift het mannelijk geslachtsorgaan behoedzaam de schede in om aldaar te ejaculeren, EN ALS GE DAT OM TE LACHEN VINDT, KUNT GE NU BUITEN GAAN STAAN”, aldus een verkrampte biologieleraar van een niet nader genoemd Don Bosco-instituut ergens in Brabant, aan het begin van de jaren 90. Hoe viel dat precies te rijmen met de stiekem bekeken VHS-opnames van het soft-erotische Veronica-programma De PinUp Club, die mijn tere tienerzieltje in die dagen op hol bracht? Behoorlijk verwarrend allemaal.

Share

Humaniorastudenten zagen zich door de kurkdroge materie zelfs verplicht zonder handleiding te klungelen en leren jongleren met hun lippen en geslachtsdelen

Nope, hitsig of funky was mijn seksuele opvoeding op schoolbanken allesbehalve. Humaniorastudenten kregen door de kurkdroge materie mogelijk zelfs een lichte afkeer van de mattress mambo, en ze zagen zich verplicht zonder handleiding te klungelen en leren jongleren met hun lippen en geslachtsdelen. Het mag een wonder heten dat er vandaag in mijn woonkamer twee kinderen rondlopen.

Wat een verschil met
Big Mouth, de als animatie vermomde sekseducatie op Netflix waarvan onlangs het uitstekende tweede seizoen startte. Van dat type seksuele voorlichting kon je in de jaren 90 alleen maar dromen, niettegenstaande we vrezen dat sommige episodes van Big Mouth de katholiekere moraalridders binnen ons Vlaamse onderwijs vast een hartaanval bezorgen. Vooral het hilarische hormonenmonster Maury en zijn collectie harige penissen die als dartele huisdiertjes te pas en vooral te onpas de, euh, kopjes opsteken, zijn beslist ‘an acquired taste’ te noemen.

Hormonen gieren

Waar het eerste seizoen zijn tijd nam om de personages te kaderen – veelal jonge pubers die voor het eerst de hormonen voelen gieren – proberen de nieuwe afleveringen zo veel mogelijk taboes te doorbreken. We keken bewonderend naar hoe slim en grappig Big Mouth van homoseksualiteit over vrouwelijke lustgevoelens naar masturbatie schakelt, en hoe het terloops ook abortus, echtscheiding, de relatie tussen ouder en kind, slutshaming en pornografie aankaart. 

Of scholen nu ook Big Mouth in het klaslokaal moeten halen? Euh, tja, als de biologieleerkracht van dienst zonder schroom kan uitleggen wat cunnilingus en ‘droogneuken’ betekenen: go nuts! (Pun intended, ja.) In het andere geval: niet twijfelen!

Het tweede seizoen van Big Mouth is nu te zien op Netflix.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine