DM Zapt
Kris Kuppens

Televisiemakers in het buitenland: beginnen ze niet een béétje op onze zenuwen te werken?

1 Tom Waes in Uganda voor ‘Reizen Waes'.

Kris Kuppens zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over programma’s opgenomen in den vreemde.

In alfabetische volgorde en allemaal op de buis deze week: Adam zkt. Eva, De wereld rond met 80-jarigen, Down the road, Eviva España, Hotel Römantiek, Reizen Waes Europa en Temptation Island. En dan vergeet ik er ongetwijfeld een paar die ook in dit op het eerste zicht appelen-en-peren-rijtje thuishoren. 

Punt is dat ze met veel zijn en ik me niet van de indruk kan ontdoen dat hun aantal met elk nieuw televisieseizoen stijgt. 

Ik noem ze de reissoldaten: televisiemakers die hun heil in het buitenland gaan zoeken. Dat snel groeiende leger opereert het liefst ver van hier en is op zijn best in een zonnig klimaat. Spanje is leuk, ergens in Afrika nog leuker en een semi-onbewoond eiland de max. Enkel de dapperste der soldaten durven aan de slag in werkelijk onstuimige, erbarmelijke omstandigheden. Vermits dat vooralsnog uitzonderingen blijven, maken ze hier graag hun handelsmerk van. Bijna-gevaar voor eigen leven levert mooie bonuspunten op, maar, beste Tom Waes en in mindere mate co., met dergelijke praktijken dient te allen tijde zuinig te worden omgesprongen.

Er zijn reissoldaten die zich tot doel stellen andere culturen en naturen te ontdekken. Sommigen lijken dat in de eerste plaats voor zichzelf te doen, misschien vanwege allerlei besognes aan het thuisfront of gewoon omdat onderweg zijn nu eenmaal leuker is dan niet onderweg zijn. Anderen doen het in naam van de mensheid en willen de kijker thuis een wijdere blik meegeven. Er zijn er die niet weerstaan aan de drang om de niet-kunnende of niet-(ver)mogende reizende mens toch te laten meeproeven van al dat verre schoon of die hartverscheurende problematiek. 

In die laatste categorie scoren armoede, eenzaamheid en eigenaardigheden goed. De reissoldaten die daarbij de kaart van de morele verontwaardiging – “Dit is Europa! Dit hou je toch niet voor mogelijk?” – trekken of opteren voor de diepempathische aanpak – “Amaai, dat moet moeilijk zijn!” – mogen op veel bijval rekenen.

Share

Enkel de dapperste der soldaten durven aan de slag in werkelijk onstuimige, erbarmelijke omstandigheden

Nog een type: zij die de wonderlijke wereld per se willen delen met mensen van hier. Liefst nemen ze de gewone mens onder de arm. Om het niet al te lastig te maken voor de veelal vermoeide kijkers kiezen ze voor een duidelijke categorie. De uitverkorenen van het moment: bejaarden, verveelde twintigers en andersvaliden. Gecombineerd: nog beter.

Alle reissoldaten zoeken vrijwel altijd naar een unieke beleving. Door het zelf te ondergaan, proberen ze die over te brengen naar de in de zetel liggende thuisblijvers. Die kijken graag. Programma’s van reissoldaten zijn best populair. Fijn voor allen. Maar zou het soms ook niet een heel klein beetje kunnen dat die reissoldaten ons, zomaar, op een zonnige dag, danig op de collectieve heupen beginnen te werken? Zijn die nu wéér op reis?

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult