Politico

Politico Europe wil vanaf 21 april de Europese politiek en media dooreenschudden

1 Jim VandeHei, CEO van Politico. © Gabe Brotman/Politico

Politico Europe, de spin-off van de succesvolle Amerikaanse website Politico.com, gaat vanaf volgende maand van start. Net zoals zijn evenknie het al voordeed in de VS, wil Politico.eu de Europese politiek en media helemaal door elkaar schudden met een vernieuwde vorm van journalistiek. Op 21 april gaat de site live, twee dagen later komt ook de eerste papieren versie.

In december vorig jaar maakte Politico zijn uitbreidingsplannen naar het Oude Continent al bekend. De politieke nieuwsorganisatie had daarvoor een joint venture opgezet met het media-imperium Axel Springer.

Maar vandaag kondigde Politico in een interne memo aan dat het op 21 april om 12.01 uur zo ver is en de gloednieuwe website voor het eerst zal verschijnen. Op 23 april komt ook de wekelijkse papieren versie voor het eerst uit in Brussel, Parijs, Berlijn, Londen en een aantal andere Europese machtscentra. Voor het lanceringsfeest op 21 april wordt bovendien hoog bezoek verwacht: Europees president Donald Tusk zal zijn opwachting maken, net als NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en Europees Commissaris Andrus Ansip.

"We gaan de unieke aanpak die we gebruikten om politieke verslaggeving in Washington te veranderen, nu ook introduceren in Brussel en daarbuiten", klinkt het in de memo. "Om dat doel te bereiken stellen we een team samen met een aantal van de meest getalenteerde journalisten en redacteurs - een mix tussen gerespecteerde veteranen en jonge opkomende journalisten. Ze zijn klaar om de Europese mediascène, die iets nieuws nodig heeft, door elkaar te schudden."

"To hell with those who say the work of Brussels is important but boring"

Daarmee heeft Politico naar eigen zeggen meer reporters in de twee belangrijkste politieke en beleidscentra in de wereld - Washington en Brussel - dan eender welk ander medium. Politico wil zich specialiseren in drie domeinen:

• Vanuit de redactie in Brussel zullen de journalisten de "machinaties en manoeuvres, de persoonlijkheden en de politieke cultuur van deze hoofdstad verslaan". En dat "sneller en stijlvoller dan iemand ooit heeft gedaan". Of zoals Politico het zelf uitdrukt: "To hell with those who say the work of Brussels is important but boring". Want achter al dat belangrijke werk gaan fascinerende mensen en spannende politieke plotten schuil.

• Iedereen die professioneel interesse heeft in de Europese politiek en het beleid, kan terecht op de betalende sectie van Politico.eu. In de VS betalen beleidsmakers en lobbygroepen duizenden euro's per jaar voor de betalende en hooggespecialiseerde inhoud van Politico. In Europa zal het medium zich in eerste instantie richten op energie, gezondheidszorg en technologie.

• Ook vanuit andere Europese hoofdsteden wil Politico de belangrijkste politieke verhalen verslaan.

Politico kocht vorig jaar ook al European Voice, de krant en website die nu al wekelijks verslag uitbracht over de Europese politiek. Maar dat medium verdwijnt dus en wordt vervangen door Politico.eu.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult

zine