DM ZAPT

Onze man ontleedt het geheim van Graham Norton: drank!

2 © Graham Norton Show

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Robin Broos heeft het geheim van The Graham Norton Show ontrafeld.

Ik heb er mij vaak suf over gepiekerd. Waarom kijk ik al jarenlang zo hondstrouw naar The Graham Norton Show op BBC?

Zijn het de triple A-figuren die er wekelijks worden ingevlogen? Want in welke andere talkshow zie je Kate Winslet, Idris Elba, Chris Rock én Liam Gallagher? Alle vier tegelijk, in dezelfde zetel? Of is het de luchtige manier van doen van de gastheer? Geef toe, geen enkele host is zo charmant. Of is het die geniale rode stoel, waarin een gewone sterveling aan het eind van elke aflevering de show mag stelen? Om soms koudweg weggekatapulteerd te worden, wanneer het op niets uitdraait?

En dan gaf Norton me plots zelf het antwoord, die keer dat ik ‘m voor de krant mocht interviewen. Het ging over drankgebruik. “Ik ben een borderline alcoholic”, zei hij. Iets wat op geen enkele manier grappig is. Hij praatte dat ook niet goed. Maar kijk, er wordt tijdens zijn show wel degelijk wat afgedronken. Door hemzelf, én zijn gasten. “Ik weet nooit op voorhand of gasten zullen meedrinken. Maar als ik wijnglazen op de tafel zie staan, denk ik: goed! Volgens mij is dat een signaal dat ze van plan zijn om zich te vermaken.”

Sinds die wetenschap hou ik het bewust in de gaten. Is dat water, of wodka in dat glas van Tom Hanks? En staat de hele studiotafel vol gevulde glazen wijn, dan loop ik zelf nog even naar de keuken en schenk ik mezelf iets kort uit. Dit wordt leuk!

Het hoeft niet eens zo gortig te worden als die keer toen Mark Wahlberg op de schoot van de presentator klom, om vervolgens zijn tepels te strelen. In The Graham Norton Show is drank gewoon een hefboom om het écht gezellig te maken. En om mensen dingen te doen vertellen die ze anders nooit hadden verteld.

Share

Dit is geen pleidooi voor een ongegeneerd drinkgelag. Maar laat ons eerlijk zijn: de beste verhalen komen boven na een glas

Zo kennen we het meest gênante seksverhaal van Breaking Bad-acteur Bryan Cranston (iets over de Alpen en pikdonkere tunnels). Weten we welk huwelijkscadeau Elton John van Eminem kreeg (twee met diamanten ingelegde penisringen op een fluwelen kussentje). En kennen we de reactie van Harrison Ford op het uitlekken van zijn affaire met Carrie Fisher (hij was niet blij). En afgelopen vrijdag nog leerden we hoe de pas met een Oscar genomineerde actrice Saoirse Ronan haar handschrift op de arm van Ed Sheeran liet tatoeëren. Kleine verhalen die een tv-show groot maken.

2 Het hoeft niet eens zo gortig te worden als die keer toen Mark Wahlberg op de schoot van de presentator klom, om vervolgens zijn tepels te strelen. © RV

Dit is geen pleidooi voor ongegeneerd drinkgelag. Maar laat ons eerlijk zijn: de beste verhalen komen boven na een glas. Dat is zo op café, tijdens familiefeesten en in de reportages van Paul Jambers. En ja, er is overal wel een nonkel Wahlberg. Dat is ongemakkelijk, zelfs gênant, maar ook dé passage waar we nog jaren over praten.

Dus mijn oprechte excuses aan de 104.025 dappere zielen die deze maand de alcohol laten. Toitoitoi! Nog 17 dagen, jongens. Maar het is dankzij de drank dat ik wekelijks de meest geanimeerde talkshow ter wereld voorgeschoteld krijg. Cheers!

Vrijdag op BBC One, maandag op Q2.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine