dm zapt

Onze journalist speelde de nieuwe quiz van Qmusic: “Zelfs de eerste, meest eenvoudige vraag doet me twijfelen”

2 Vincent Fierens is de quizmaster van dienst in de nieuwe smartphonequiz Qwistet. © RV

In DM ZAPT zet de mediaredactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Freek Evers quizte mee met Qwistet.

Ik moet iets bekennen. Ik heb ooit serieus overwogen om me in te schrijven als kandidaat voor de tv-quiz der Vlaamse tv-quizzen, Blokken. Wanneer we samen nog eens naar de strapatsen van Ben Crabbé en de zijnen hadden gekeken, zei mijn oma altijd: “Als je groot bent, moet jij meedoen.”

2 De app haperde wat tijdens de eerste aflevering, maar dat euvel zou tegen morgen verholpen zijn. © RV

Ik heb me nooit ingeschreven. De angst om mijn oma teleur te stellen op tv nam altijd de bovenhand van de kans om geld te winnen. Ik moest aan haar denken toen ik deelnam aan de allereerste aflevering van Qwistet, de quiz van Qmusic waarmee je elke dag tot 500 euro kan winnen. Niet op tv, ook niet op de radio, maar via de smartphone.

Elke werkdag om 12.30 uur verschijnt radiopresentator Vincent Fierens in de Q-app om tien vragen op je af te vuren. De regels zijn eenvoudig: iedereen mag meedoen. Zodra je een vraag fout beantwoordt, val je af.
 Ook wie niet binnen de 10 seconden antwoordt, wordt uitgesloten.

De makers van de app weten de spanning wel op te bouwen in afwachting van quizmaster Vincent. Staat je geluid aan? Heb je goede wifi? Heb je voldoende bereik? Allemaal vragen waar ik wel ja op wil antwoorden, maar die me al doen twijfelen. Heb ik goede wifi?

Gelukkig is Vincent een man van zijn woord. Stipt om 12.30 uur heet hij mij en 3.450 andere quizzers welkom in de allereerste aflevering van Qwistet. Ik tik ‘Hallo Vincent’, maar dat heeft hij aan de waterval aan berichten en emoji’s die passeren niet gezien. 

Hij vertelt me later aan de telefoon dat hij zich vooral op de vragen concentreert én niet uit beeld verdwijnt. “Ik kan echt niet stilstaan, daarom sta ik tijdens de opnames op twee houten blokken. Een quizmaster die plots uit beeld verdwijnt, kan echt niet.” En het moet gezegd: Vincent is met de breedte van mijn smartphonescherm serieus in het nadeel qua bewegingsvrijheid, ten opzichte van Ben Crabbé. Die heeft een volledig breedbeeld ter beschikking.

Het idee dat je rechtstreeks tegen meer dan 3.400 andere mensen speelt, doet me zelfs aan de eerste, meest eenvoudige vraag twijfelen. YOLO, dat staat toch voor ‘you only live once’. Of was het toch ‘laugh’? Uiteindelijk doet dj Hardwell me de das om bij vraag 8. Niet hij, maar Martin Garrix is verkozen tot dj van het jaar. Ik steek het op het feit dat beeld en klank in de app nog serieus te wensen overlaten. Morgen is dat euvel opgelost, belooft Vincent me.

Soit, mijn oma zou toch trots geweest zijn. Al had ik graag kunnen vertellen dat ik samen met die negentig anderen tien op tien had gehaald. Het had me niet alleen haar trots, maar ook een dikke 5 euro opgeleverd.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine