Pers

Onderzoek toont aan: persbureau AP werkte samen met nazi's

2 Een AP-foto uit 1938 toont Hitler en Rudolf Hess, tijdens een parade in Berlijn. © AP

Het persbureau Associated Press (AP) werkte in de jaren dertig zo nauw samen met het Hitler-regime, dat stukken die geschreven en geselecteerd waren door de nazi's in Amerikaanse kranten terechtkwamen. Hitlers ministerie van Propaganda was verantwoordelijk voor het schrijven van deze artikelen. Dat blijkt uit archiefstukken die zijn gevonden door de Duitse historicus Harriet Scharnberg.

Het Amerikaanse persbureau was de enige westerse nieuwsorganisatie die na de machtsovername van Hitler in 1933 in Duitsland kon blijven werken. Alle andere internationale media werden binnen een paar jaar het land uitgezet.

Zo werden de toen grote nieuwsagentschappen Keystone en Wide World Photos in 1935 gedwongen hun kantoren te sluiten omdat ze joodse journalisten in dienst hadden. AP bleef actief in nazi-Duitsland tot Amerika in 1941 ging meedoen aan de Tweede Wereldoorlog.

In een artikel gepubliceerd in het academische blad Studies in Contemporary History, doet Scharnberg uit de doeken hoe AP werkte. Omdat het persbureau een hechte samenwerking aanging met het nazi-regime, werd AP voor het buitenland de belangrijkste bron van informatie en nieuws over Duitsland. Dat leverde AP financieel veel op.

Verwijderd

2 Een beeld van de tentoonstelling 'Berlin 1933 - der Weg in die Diktatur'. © AP

Het in New York gevestigde persbureau, samen met Reuters al jaren een van de grootste westerse persbureaus in de wereld, gaf de controle over wat naar het buitenland werd gestuurd vrijwillig op. Door het Schriftleitergesetz te tekenen, beloofde AP geen nieuwsstukken te publiceren die "de kracht van het Derde Rijk zowel in binnen- als buitenland zou verzwakken".

Deze wet bepaalde ook dat AP journalisten in dienst moest nemen die ook werkten voor de propaganda-afdeling van Hitlers partij. Zo was een van de vier fotografen die in de jaren dertig bij AP werkten Franz Roth, lid van de propaganda-divisie van de SS. Zijn foto's werden persoonlijk gekozen door Hitler. AP besloot foto's van Roth direct te verwijderen van de website toen Scharnberg onlangs haar onderzoek publiceerde.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult

zine