DM Zapt

Onbegrijpelijk dat 'De Club' ooit op het scherm geraakt is

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere legt uit waarom we blij mogen zijn dat we niet allemaal lid zijn van 'De Club'.

Eén zit met een probleem, en dat probleem situeert zich op weekdagen rond half tien 's avonds. Het is niet te begrijpen hoe De club ooit op het scherm geraakt is.

1 Véronique De Kock toont fier haar laatste pin, al is het niet echt duidelijk waarvoor die dient. VRT

Zou er één iemand zijn die de spelregels van De club begrijpt? Na pakweg dertig afleveringen blijft het een raadsel hoe die quiz verloopt. Ok, je moet enkele niet al te intelligente vragen beantwoorden, tot zover zijn we mee. Maar wat is dat eigenlijk met die pins die op de gouden jasjes steken? En hoe raak je nu in 'de club' van Siska Schoeters? Je moet daarvoor blijkbaar een finale spelen, maar die is eigenlijk overbodig als je net daarvoor iemand naar huis gespeeld hebt. Denken we tenminste, want helemaal zeker zijn we het niet.

Tot daar aan toe, kan je denken, want er zijn wel meer tv-quizzen die wat denkwerk vergen om alles goed te snappen. Maar laat denkwerk nu net een te missen eigenschap zijn voor een hersendodend programma als De club. Telkens kijken we met open mond naar het schouwspel dat Siska Schoeters en co opvoeren.

Share

Ergens moet je wel bewondering hebben voor wie dit heeft kunnen verkopen

Nu moet je je voorstellen: ooit moet iemand de quiz gaan pitchen zijn bij de VRT. Zou er toen niemand gedacht hebben dat dit er misschien wat over is? Dat de spelregels niet echt te begrijpen zijn? Dat die gouden jasjes gewoon belachelijk zijn? Dat het concept van zo'n clubje misschien een beetje ridicuul is? Dat een opdracht als 'bel zo snel mogelijk naar een BV' redelijk van de pot gerukt is? En dan wisten ze nog niet dat het geginnegap van Schoeters en co op de sofa zo onnozel zou zijn. Maar toch zette men bij Eén het licht op groen voor De club. Ergens moet je wel bewondering hebben voor wie dat heeft kunnen verkopen.

Ooit werd er in het Vlaams parlement schamper gedaan over het illustere We're going to Ibiza, nog zo'n quizje dat de openbare omroep onwaardig is. De VRT beloofde toen plechtig dat hij nooit meer zo'n programma's zou maken. Helaas, want De club moet niet onderdoen. Alleen lijkt niet iedereen dat te beseffen. Eén zond maandag nog een persbericht rond over het "spectaculaire record" van Véronique De Kock die "erin geslaagd was maar liefst 19 deelnames te overleven in het spelprogramma". Uit plaatsvervangende schaamte zou het misschien beter zijn vooral niet te communiceren over De club en hopen dat het zo snel mogelijk 22 september is. Dan is het gedaan met De club, hopelijk voorgoed.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine