tvmedia

Ommezwaai in tv-land: VTM zet al zijn programma's gratis online

Volledige afleveringen VTM-programma's tot vier weken na uitzending opvraagbaar

1 Onder meer 'Familie' wordt gratis opvraagbaar. © vtm

VTM gaat volledige afleveringen van het merendeel van zijn programma's tot vier weken na uitzending gratis aanbieden op zijn website. Ook via de app zijn programma's als 'Telefacts', 'Lang Leve' en 'Stadion' gratis te herbekijken. De commerciële zender maakt daarmee een heuse ommezwaai.

Share

Bij uitgesteld kijken wordt reclame meer en meer doorgespoeld, bij de onlineprogramma's moet de kijker er verplicht naar kijken. Een belangrijke troef voor adverteerders

Voor VTM wordt het online aanbieden van video steeds belangrijker. Het is een mogelijke manier om bepaalde reclame-inkomsten, die de zender nu misloopt door veranderd mediagebruik, terug te winnen. Tijdens de online afleveringen zal immers ondoorspoelbare reclame getoond worden. Dat is een belangrijke troef, want bij uitgesteld kijken wordt reclame - tot ergernis van de adverteerders - meer en meer doorgespoeld.

"Vtm.be wordt een extra platform waarop mensen volledige afleveringen van programma's gratis kunnen bekijken", legt Medialaan-CEO Peter Bossaert uit. "We zien dit echt als een bijkomende service en voelen dat kijkers dit waarderen."

Deze zomer werd er op vtm.be al getest met het aanbod van volledige afleveringen. Zo waren onder meer 'Familie' en 'Met Vier in Bed' al volledig te bekijken op de site. Die afleveringen werden meer dan 185.000 keer bekeken. Kijkers gaven volgens VTM aan zeer enthousiast te zijn en de service zeer relevant te vinden.

Ommezwaai
Het gratis aanbieden van integrale afleveringen betekent een hele ommezwaai voor het Vlaamse tv-landschap. Bij onze noorderburen worden tv-programma's bijvoorbeeld al veel langer gratis online aangeboden. De Nederlandse openbare omroep biedt er via uitzendinggemist.nl al zijn programma's aan en commerciële zenders volgden.

Share

VTM elimineert met deze zet elk excuus om nog te downloaden uit illegale bron

VTM start vanaf volgende week maandag met het gratis aanbieden van programma's. Het gaat om eigen producties, niet om aangekochte programma's. Binnenkort komt er ook een update van de VTM-app waardoor mensen de volledige afleveringen ook op smartphone en tablet kunnen bekijken. Het videoplatform wordt daarmee zelfs een concurrent voor Stievie, de app waarmee de uitzendingen van tien Vlaamse zenders tot een week terug opvraagbaar zijn. Opvallend, want die app is volledig in handen van Medialaan (VTM, 2BE, Jim, vtmkzoom).

Medialaan, VRT (Eén, Canvas) en SBS Belgium (VIER, VIJF) dienden vorig jaar nog een strafklacht in tegen de "televisiepiraat van de lage landen", een internetgebruiker die tientallen Vlaamse tv-programma's en -series op het internet zette. Een van de drijfveren van de piraat was het feit dat Vlaamse tv-programma's nergens online werden aangeboden. VTM elimineert met deze zet elk excuus om nog te downloaden uit illegale bron.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult

zine