TV-series

Nederlandse jeugdroman 'De brief voor de koning' wordt Netflix-serie

2 'De brief voor de koning' werd eerder al verfilmd. Nu komt er ook een serie. © rv

Netflix gaat een serie maken op basis van de jeugdroman De brief voor de koning van Tonke Dragt uit 1962. Dat meldt uitgeverij Leopold. Netflix maakt van de bestseller een Engelstalige serie. De opnames starten nog dit najaar. Het is het eerste Nederlandse boek dat Netflix gaat verfilmen.

2 © RV

Uitgeverij Leopold heeft onlangs de internationale televisierechten van De brief voor de koning verkocht aan de Britse productiemaatschappij FilmWave. "Het is een verhaal dat internationaal tot de verbeelding spreekt", wordt Brian Pearson van Netflix in Nederlandse media geciteerd. "Het boek is fantasierijk en spannend. Ik ben ervan overtuigd dat de serie wereldwijd onze kijkers zal aanspreken."

Netflix maakt van de bestseller een Engelstalige televisieserie waarvoor de opnamen in Praag en Nieuw-Zeeland zullen plaatsvinden. "Zo kan de magische wereld die Tonke Dragt beschrijft prachtig in beeld gebracht worden", zegt uitgeverij Leopold. Met de vertoning volgend jaar wordt in een klap een publiek van 125 miljoen kijkers in 190 landen bereikt. 

Van De brief voor de koning is in 2008 al een Nederlandse film gemaakt onder regie van Pieter Verhoeff, die in internationaal opzicht amper de aandacht trok. Ook bestaat er een musicalversie van het boek. In 2004 kreeg de bestseller de eenmalig uitgereikte onderscheiding Griffel der Griffels, als het beste boek dat ooit een Gouden Griffel had gewonnen.

Spectaculair

Share

'Het boek wordt al 55 jaar gedrukt. Dat kan alleen als het verhaal de lezers ontroert en meesleept'

Manja Heeze, uitgeverij Leopold

Netflix wil het verhaal over de belevenissen van de 16-jarige schildknaap Tiuri die ridder wil worden, op een meer spectaculaire wijze in beeld brengen. De belangstelling uit het buitenland is aanzienlijk. Manja Heeze van uitgever Leopold die de rechten van het boek bezit: "Het is voor ons geweldig dat het verhaal nu bij nog meer mensen bekend wordt. De brief voor de koning is in meer dan 25 landen vertaald, waaronder China, Rusland en Japan."

"Het boek wordt al 55 jaar gedrukt. Vorige maand verscheen in Nederland de vijftigste druk. Dat kan alleen als het verhaal de lezers ontroert en meesleept. Tonke heeft de beslissing van de hoofdpersoon – om een onbekende man te helpen met tal van consequenties – verwerkt in een verhaal dat wervelt van avontuur, spanning, gevaar en loyaliteit."

Initiatiefnemer voor de serie is het productiebedrijf FilmWave van Paul Trijbits. Hij bracht de uitgever en Netflix bij elkaar. "Samen met schrijver Will Davies, die meewerkte aan onder meer How To Train Your Dragon, hebben we een bewerking gemaakt. Bij Netflix bestaat veel behoefte aan verhalen die mikken op een familiepubliek. Daar voldoet dit boek prima aan, met als thema verantwoordelijkheid nemen voor je eigen beslissingen. Het zijn thema's van alle tijden."

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult

zine