DM Zapt

Man, wat ga ik Anne-Mie missen vanavond

"Het geheime ingrediënt van 'Bake Off'? Volgens mij zit het ’m in de kandidaten"

In de dagelijkse rubriek DM Zapt zet de cultuurredactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Robin Broos is verlekkerd op Bake Off Vlaanderen.

“Alweer een onverwachte, emotionele climax, toch voor mij. De wonderboy pakt de kroon, maar we verliezen de prachtige, lieflijke Julia. Ze was té goed. Als een dolle pony waar niemand op kan rijden, maar waarvan het verlies ondraaglijk is.”

Voor alle duidelijkheid: dit citaat is geen fragment uit een verslag in de paardensport, maar een live-newsfeed bij het Britse tv-programma The Great British Bake Off. Niet op de website van de zender of een tabloid. Nee, van The Guardian. Want heel Engeland bakt en daar haalt zelfs een kwaliteitskrant haar neus niet voor op. “The show where precision, perfection and pastries is the name of the game.” Klaar.

Zompige bodem

Wees gerust. Voorlopig voelen wij bij De Morgen niet de drang om ook wekelijks te gaan bloggen over Bake Off Vlaanderen. Vorige week keken er 278.557 mensen lineair naar het programma op VIER. Dat is lang niet slecht, maar ook geen waanzinnig succes.

Share

Wat is het geheime ingrediënt van 'Bake Off'? Volgens mij zit het ’m in de kandidaten

Misschien ligt dat aan de wat stroeve start. In aflevering één werd snel duidelijk dat Bake Off erg trouw aan het Britse succesrecept vasthield. Maar na zes weken heeft het programma zich gezet. Wim Opbrouck durft eindelijk zichzelf te zijn in de bindteksten. Juryleden Herman Van Dender en Regula Ysewijn zijn concreter geworden in hun feedback. Natuurlijk mogen ze nog wat scherper uit de hoek komen, maar de basis is geen zompige bodem meer. 

3 © RV

Wat is dan wel het geheime ingrediënt van Bake Off? Wat maakt dat 278.000 mensen met hongerige ogen blijven kijken naar een groepje mensen dat niets meer doet dan bakken en oeverloos neuten over taarten, cakes, koekjes of brood? Volgens mij zit het ’m in de kandidaten.

Eerlijk: hoewel ze de halve finale ingaan, zijn Hans, Alexander, Valerie en Hannelore misschien niet de allerbeste amateur-bakkers. Wanneer de wekelijkse technische proef wordt onthuld, is er altijd wel iemand die het in Keulen hoort donderen. Maar een gebrek aan baklust kun je ze niet verwijten.

3 Kandidate Anne-Mie. © SBS BELGIUM

Wel zijn het stuk voor stuk leuke kandidaten. Normale mensen bij wie je écht van Komen eten wilt doen en de voetjes onder tafel wilt schuiven. En met wie je zodoende - week na week - meeleeft, waardoor we oprechte teleurstelling voelen wanneer iemand de tent moet verlaten. Man, wat ga ik Anne-Mie missen vanavond.

Op een verdwaalde cake op de redactietafel na heeft Bake Off Vlaanderen nog geen waanzinnige bakgekte in gang gestoken. Maar dat is geen schande. Ook het originele format moest rijzen. In Groot-Brittannië is Bake Off gegroeid van gemiddeld 2,77 miljoen kijkers in 2010 naar 13,85 miljoen vorig jaar. Dit programma kan groeien, en zal smakelijk worden gevolgd. En tot zolang mogen Anne-Mie en co. mij altijd inviteren om eens van Komen eten te doen.  

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine