Corbis

Kunnen we deze foto straks nog publiceren?

Fotoagentschap Corbis komt in Chinese handen

1 Het protest van 4 juni 1989 op het Tienanmenplein in Peking werd bloedig neergeslagen. Berichten en beelden daarover worden in China nog altijd gecensureerd. © Corbis / Reuters

Wat zal er gebeuren met de foto's van het studentenprotest op het Tienanmen-plein? De vraag rijst nu een Chinese groep Corbis heeft gekocht, een fotoagentschap met in het gigantisch archief onder andere de foto's van het studentenprotest.

Ooit had Bill Gates een droom: met digitale fotokaders zouden op een dag alle huiskamers toegang krijgen tot digitale kunstwerken. Afhankelijk van de stemming van de dag zou je kunnen kiezen welke foto of welke schilderij op de muur zou prijken. En dus richtte Gates in 1989 Interactive Home Systems op, dat begin jaren negentig in Corbis zou herdoopt worden. Gates had er miljoenen voor veil en kocht met Sygma en het Bettman Archive enkele grote en historische belangrijke fotocollecties. Later sloot het ook steeds meer akkoorden met fotografen en evolueerde het geleidelijk aan tot het Corbis zoals we het nu kennen: een fotoagentschap dat licenties verkoopt aan bijvoorbeeld nieuwsmedia om foto's te gebruiken.