tvmedia

Jan Hoet stopt ermee: "Ik neem niets meer aan"

- Peter Verbruggen (Het Laatste Nieuws)
1 Jan Hoet: "Ik heb nog één projectje lopen als curator van de internationale tentoonstelling De zee. Dat is het laatste, hierna neem ik niets meer aan." © BELGA

Hij meent het: voor Jan Hoet is het eindelijk tijd om te rusten en een maand lang niéts te doen. "Ik dacht niet dat ik het zou kunnen", zegt de kunstkenner in zijn eerste gesprek sinds hij voor de tweede keer getroffen werd door een hartaanval. "Maar ik ben 77, en besef dat mijn lichaam niet álles meer aankan. Ik heb de dokter beloofd dat ik naar zijn raad ga luisteren. Ik heb zelfs al twee helpers gevonden die mijn werk overnemen."

 
Ik ga echt niet naar bed met de vrees niet meer wakker te worden.
Jan Hoet.

Hij klinkt en oogt broos. Zijn stem is heser dan ooit, zijn legendarische gedrevenheid om moderne kunst en jonge, hedendaagse kunstenaars te verdedigen, heeft plaatsgemaakt voor lange stiltes tussen de zinnen. Sterker nog: voor de allereerste keer heeft de onstuitbare Jan Hoet zijn agenda voor een hele maand leeggemaakt. De man die jarenlang onstopbaar doorging, had dan ook geen keuze. De voorbije jaren overwon hij kanker, overleefde een kunstmatige coma, was dialysepatiënt met één nier en hij klapte in 2012 op de luchthaven van Hamburg in elkaar na een hartstilstand.

Op 12 januari dit jaar kroop hij opnieuw door het oog van de naald toen hij op weg naar het UZ Gent voor een nachtelijke nierdialyse geveld werd door een tweede hartstilstand.

Nog één projectje
Maar schrik dat het licht voorgoed zou uitgaan, heeft hij nooit gehad. "Waarom zou ik schrík hebben? Ik ben geen klagend type, ik relativeer alles. Wat komt, dat komt - ik maak me daar geen zorgen over. Eigenlijk voel ik me als een jong kind, dat geniet van elke dag. Ik weet ook niet wat de toekomst brengt, het is voor mij ook afwachten. Maar de dokters stelden me gerust en ik vertrouw hen. Ik ga echt niet naar bed met de vrees niet meer wakker te worden: dan ken je me nog niet."

Niet helemaal onverwacht, schreef de dokter de kunstpaus rust voor. "Toen ik hem zei dat ik zijn raad écht zou opvolgen, geloofde hij me niet. Maar het is wél waar: ik blijf minstens nog een maand thuis. Mijn vrouw verzorgt me, ik lees kranten en boeken, en hou me kalm. Ik heb nog één projectje lopen als curator van de internationale tentoonstelling De zee. Dat is het laatste, hierna neem ik niets meer aan."

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult

zine