"Slechte smaak"

Jan Becaus maakt zich druk over The Sky is the Limit: "Weerzinwekkend"

2 Stellingenbouwer Michel Van den Brande in zijn wagenpark: "De man práát niet, hij blaft als een kwaaie bulldog die zopas zijn kluif is afgepakt." © VIER

"Het stel nouveaux riches etaleert zoveel geblaseerdheid, arrogantie, slechte smaak en kleinmenselijkheid dat het elke normale mens gedegouteerd achterlaat." Aan het woord: N-VA-senator Jan Becaus, die zich opwindt over het populaire The Sky is the Limit.

Jan Becaus over...

Willy Naessens: "Het verstand komt met de jaren, maar bij sommigen wel erg laat"
Michel Van den Brande: "De man práát niet, hij blaft als een kwaaie bulldog die zopas zijn kluif is afgepakt"
Danielle: "Zij heeft van haar hele leven nog geen klop gedaan"
Tom: "Een skelet met paardenstaart"

In een stuk voor het Vlaamsgezinde Doorbraak fileert Jan Becaus nauwkeurig zowat elk personage dat in het populaire VIER-programma The Sky is the Limit aan bod komt. Hij verwijst ernaar met initialen, gevolgd door straffe taal.

De onlangs vermiste stellingenbouwer Michel Van den Brande wordt neergezet als een "kwaaie bulldog" die "in staat van permanente kwaadheid door het leven baggert". Bouwondernemer Willy Naessens is "mee verantwoordelijk voor de verloedering van ons landschap".

Eén koppel is de absolute top, schrijft Becaus. Daniëlle, die haar rijkdom erfde van haar ouders, "heeft van haar hele leven nog geen klop gedaan". Haar "toy boy" Tom wordt omschreven "een skelet met paardenstaart". "Het koppel brengt de dag door in een permanente staat van ledigheid en om het enigszins draaglijk te maken, slurpen ze aanzienlijke hoeveelheden champagne."

Share

'Dat ze zichzelf belachelijk maken, tot daaraan toe, maar op zo'n manier rijkdom etaleren is kwetsend voor de kijker'

Jan Becaus (N-VA)
2 Jan Becaus bij zijn eedaflegging als senator voor N-VA. © BELGA

Hallo, Jan Becaus? "Wees gerust, het is niet mijn ambitie om tv-recensent te worden", zegt hij als we hem om uitleg vragen. "Dit was een eenmalige oprisping uit verontwaardiging over wat ik daar gezien heb." Het oud-journaalanker heeft het programma maar twee keer gezien, maar dat was voor hem voldoende. "Dit is weerzinwekkend."

"Ik heb geen probleem met rijke mensen. Hoe meer rijke mensen, hoe liever. Maar dat ze dan met die rijkdom binnenshuis blijven", zegt Becaus. "Ik begrijp niet waarom deze mensen zich zo prostitueren. In deze crisistijden kan ik daar geen ander woord voor bedenken. Dat ze zichzelf belachelijk maken, tot daaraan toe, maar op zo'n manier rijkdom etaleren is kwetsend voor de kijker." 

Afschuwelijke gedachte

Of zijn kritiek gericht is op het programma zelf, of vooral op de rijken in het programma, laat hij in het midden. "Peter Boeckx (de programmamaker, SF) moet zijn stoof doen branden en VIER moet kijkers trekken. Maar dit is gestuurde realiteit. Dit soort reality-tv heeft maar één doel: de kassa vullen." 

Becaus is tevreden dat hij altijd voor de openbare omroep heeft mogen werken, zegt hij spontaan. "Ik prijs mij gelukkig dat ik nooit voor een commerciële zender heb gewerkt. De gedachte dat mijn salaris dankzij programma's van dergelijk allooi betaald wordt, zou ik afschuwelijk vinden."

Programmamaker Peter Boeckx pikt de kritiek niet. "The Sky is the Limit zegt meer dan heel het tv-werk van Jan Becaus, over een arena waar je zelden of nooit iets van te zien krijgt", reageert hij. "Ik zal nooit vrijblijvende wauwel-tv maken. Polariseren en discussie uitlokken is een plicht, tenminste voor de echte tv-makers onder ons. En als ik dat stuk van paus Becaus zo lees, dan ben ik daar wonderwel in geslaagd."

(Een uitgebreidere reactie van Peter Boeckx kan u lezen in het stuk "Paus Jan Becaus heeft wellicht te lang zijn billen moeten toeknijpen om zijn sérieux in ere te houden")

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult

zine