Precedent

Hof van beroep verwerpt veroordeling Yves Desmet

1 Yves Liégeois (links) en Yves Desmet (rechts) © Belga/Bob Van Mol

Het hof van beroep te Antwerpen heeft de veroordeling van Yves Desmet, commentator en oud-hoofdredacteur bij De Morgen, verworpen. Desmet werd in januari 2013 veroordeeld tot een symbolische schadevergoeding wegens laster en eerroof na een klacht van de echtgenote van procureur-generaal Yves Liègeois. Toch blijft er voor de pers reden tot bezorgdheid.

Share

Met het arrest dreigt het hof de vrijheid om in een opiniestuk de eigen mening te uiten toch deels in te perken

Ingrid Schoeters, vrederechter in Antwerpen en de vrouw van Liègeois, achtte de eer van haar en haar familie aangetast na een kritisch opiniestuk van Desmet over het functioneren van haar man in het onderzoek naar diamantfraude. In een nieuw arrest aanvaardt het hof van beroep het beroep van Yves Desmet. Veroordeling en schadevergoeding komen dus te vervallen.

Na het eerdere vonnis kwam er veel kritiek omdat een journalist veroordeeld werd omwille van een opiniestuk. Velen zagen er een aantasting van de vrijheid van pers en van meningsuiting in. Het hof van beroep bevestigt vandaag dat een eventuele veroordeling een inperkende 'chilling' impact zou kunnen hebben op de vrije meningsuiting.

Fout

Toch blijft er met het nieuwe arrest van vandaag reden tot bezorgdheid voor journalisten. Het hof bevestigt immers ook dat Desmet wel degelijk een fout gemaakt heeft, en het principe van wederhoor onvoldoende heeft toegepast. Daarmee dreigt het hof de vrijheid om in een opiniestuk de eigen mening te uiten toch deels in te perken. Het hof stipt aan dat procureur Liègeois in een rapport van de Hoge Raad voor Justitie over de kwestie vrijgepleit wordt van elke tekortkoming. Dat rapport dateert wel van maart 2012, het opiniestuk van Desmet werd al in januari gepubliceerd.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult

zine