DM Zapt

Het kinderprogramma dat nieuws en talkshows héérlijk te kijk zet: 'De Boterhamshow' is een hype

1 De Boterhamshow. © rv

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere over talkshows op tv en De Boterhamshow.

“En Kik, wat is het laatste ontbijtnieuws vandaag?”

“Goedemorgen, Opper de Pop. Een bijzonder ontbijt bij de familie Bakker uit de Wieringermeerpolder. De vijfjarige Pepijn was vanmorgen heel verbaasd toen hij op tafel een bord zag met daarop drie aardappeltjes, een beetje broccoli en een heerlijk gehaktballetje. Vermoedelijk weet de vader van Pepijn hier meer van, maar die is momenteel niet bereikbaar voor commentaar. Zodra hij onder de douche vandaan komt, zullen we eens vragen hoe dit allemaal is kunnen gebeuren.” En hop, meteen wordt er overgeschakeld naar Will van de Stoep, die de laatste verkeerssituatie geeft. 

Ware het niet van de broccoli, het zou een stukje uit een tv-journaal geweest zijn waar te pas en te onpas naar een reporter ter plaatste wordt overgeschakeld om hem niets nieuws te horen zeggen. Het komt echter uit De Boterhamshow, een ochtendprogramma met poppen voor kinderen tussen zes en acht jaar op de Nederlandse televisie. Al zou je het ook gewoon een echt grappige talkshow kunnen noemen die meteen ook een persiflage is op alle getelefoneerde talkshows en vreemde gebruiken uit nieuwsuitzendingen.

Lepel, verfborstel en zonnebril

Er zijn immers wel wat parallellen te trekken tussen De Boterhamshow en wat je elders op tv ziet. Tv-uitzendingen die van niets toch iets maken, talkshows die dagelijks lucht verkopen en presentatoren die van steekkaarten aflezen een kunst gemaakt hebben. Je herkent het zo als je af en toe eens naar De wereld draait door kijkt of het wat slaapverwekkende Reyers laat. Alleen kun je hier echt lachen met Klarisa, die beweert haar hond te kunnen verstaan, of Walter Einzelgänger, die unieke objecten verzamelt. Zoals daar zijn: een lepel, verfborstel en zonnebril.

Share

'De Boterhamshow' is in Nederland de voorbije weken uitgegroeid tot een bescheiden hype met tot honderdduizend kijkers 's morgens vroeg

De Boterhamshow is Nederlands en haalde dus vooral de mosterd bij De wereld draait door. Opper de Pop heeft de warrige haren van Matthijs van Nieuwkerk en met Nico de Neushoorn hebben ze een eigen huisdichter die wel erg als Nico Dijkshoorn klinkt. En dan is er nog misdaadjournalist Pieter R. de Vrees. Neem daarbij nog een aantal grappige en bizarre figuren en rubrieken als het 'cijfer van de dag' met Pi R Kwadraat.

Pas begonnen is De Boterhamshow in Nederland de voorbije weken uitgegroeid tot een bescheiden hype met tot honderdduizend kijkers 's morgens vroeg. Niet alleen kinderen kunnen hiermee lachen, ook volwassenen hebben de weg gevonden. Net zoals alle goede kinderprogramma's is De Boterhamshow zo gelaagd dat iedereen er wel iets in vindt. Absurd, grappig, verwarrend, de show heeft het allemaal. "Ik heb er elke minuut van gezien en ben niet van plan om er een seconde van te missen", schreef de recensent van NRC Handelsblad vorige week. 

En wat die broccoli en het gehaktballetje betreft: de vader van Pepijn had zich vergist, wist Kik in een nieuwe interventie te melden. Omdat het nog donker was, dacht die dat het al avond was. Pepijn kreeg snel een boterham in de plaats. 

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine