DM Zapt
Stef Selfslagh

Het horloge van Ruben Van Gucht ziet eruit alsof je er het kernarsenaal van Noord-Korea mee kan activeren

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over het horloge dat Sportweekend presenteert.

2 Ruben Van Gucht en zijn horloge. © vrt

Al weken zit ik te wachten tot de presentatrice van het zondagavondjournaal op Eén haar actualiteitswinkel sluit met de woorden: "En dan is het nu de hoogste tijd voor Sportweekend. Ik geef het woord aan het horloge van Ruben Van Gucht."

Foutje? Nee hoor: Sportweekend wordt tegenwoordig wel degelijk gepresenteerd door een horloge. Dat van Ruben Van Gucht, dus. Het is wit, heeft de grootte van een tablet en ziet eruit alsof je er het kernarsenaal van Noord-Korea mee kunt activeren.

2 Ruben Van Gucht. © Artur Eranosian

En wat je ook probeert: het is onmogelijk om er níét naar te kijken. Zodra Van Gucht achter zijn desk heeft plaatsgenomen, registreren mijn hersenen nog maar één ding. Dat. Onvoorstelbaar. Grote. Sporthorloge.

Het is met het horloge van Ruben Van Gucht zoals met de aardbeienvlek op het smetteloos witte hemd: je ziet alleen de vlek. En niet de onbezoedelde staat van de rest van het textiel.

Het kan dus goed zijn dat Van Gucht zich in zijn voorbeschouwende analyses nog welbespraakter toont dan wijlen Jan Wauters. Maar ik hoor het niet, want ik hoor alleen zijn horloge. "Hey! Ge gaat toch niet luisteren naar die gast zijn gezever, zeker? Moeskroen-Brugge of Mechelen-Oostende, 0-3 of 4-1, degradatieduel of play-offwedstrijd, who cares? Kijk liever naar mij. Ik ben wit! Ik ben groot! Ik glim!"

Share

Het is met het horloge van Ruben Van Gucht zoals met de aardbeienvlek op het smetteloos witte hemd: je ziet alleen de vlek

Elke zondagavond vraag ik me af: waarom? Waarom maakt de presentator van een audiovisueel magazine zichzelf onhoor- en onzichtbaar? Waarom wil hij niet dat we de uitslagen van het EK volleybal in Azerbeidzjan in ons opnemen en de stand van zaken in de Superprestige veldrijden meepikken?

Moet zijn sporthorloge ons meedelen dat hij behalve een journalist ook een marathonloper is? Wordt hij – zoals wel meer jong VRT-grut – van kop tot pols gesponsord en komt hij gewoon zijn contractuele verplichtingen na? Of is hij – zoals wel meer sportjournalisten – een datafreak die zelfs op het werk zijn hartslag trackt en bijhoudt hoeveel calorieën hij verbrandt?

We hebben er het raden naar. Maar wat we wel weten, is dat de kleermaker van de VRT elke zondagavond hardop voor zijn tv zit te vloeken. De mouwen van het kostuum van Van Gucht zijn echt véél te kort.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine