Profiel

Graaf met grondwet op zijn billen

Laurent d'Ursel opvallendste verschijning in fotoboek Belgische adel

1 Behalve de tattoo vallen ook de Crocs op. d'Ursel heeft ze in alle kleuren en draagt ze zomer en winter. © Rip Hopkins / Agence Vu

De adel, ze zijn ook maar van vlees en bloed. Soms is dat rozig vlees met tatoeages, zo blijkt uit een nieuw boek over de aristocratie. Ster is Laurent d'Ursel, die artikel 1 van de Belgische grondwet op zijn achterwerk heeft.

Belgian Blue Blood, zo heet het even nieuwe als opmerkelijke boek van de Britse fotograaf Rip Hopkins, die zelf blauw bloed heeft en getrouwd is met een vrouw van Franse adel. De man wou laten zien dat de Belgische adel - onder wie hij zeer veel vrienden telt - meer is dan 'thee drinken met de pink omhoog'. Het minste wat je kunt zeggen, is dat hij daar uitstekend is in geslaagd, tot en met graaf Lippens toe. Maar echt haperen doe je in dat grote boek pas bij de foto van Laurent d'Ursel (56) uit Brussel. Is dat...? Hallo, monsieur le comte?

"Dat is inderdaad het eerste artikel van de Belgische grondwet dat op mes fesses staat", vertelt hij. In casu: 'België is een federale Staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten', maar dan in het Frans. "Dat heb ik in 2009 in een Brusselse tattooshop laten zetten. De man met de naald heeft me wel drie keer gevraagd of ik zeker was. En pijn dat dat deed! Voor het vaderland!"

Nochtans kwam die tattoo er niet meteen uit liefde voor dat vaderland. "Mijn hele leven al wijd ik me aan de kunst, en zo organiseerde ik in 2009 een tentoonstelling die het failliet van België moest aantonen", vertelt de graaf. "België, c'est une catastrophe. Ons land is een haastig samengesteld geheel dat nooit de identiteit van een grote natie kon kweken. Alle 24 werken van die Brusselse tentoonstelling in 2009 wezen daarop en deze tattoo was mijn bijdrage: de grondwet over twee 'helften' uitgeschreven, met een soort scheidingslijn. Niet dat ik tégen België ben, hoor. Maar ik maak graag statements."

nieuws

cult

zine