DM Zapt
Fernand Van Damme

Geen enkele vrouw is een 'matras'

2 'De slet van 6 vwo'-hoofdpersonage Laura met vriendje Mitchell. © De slet van 6 vwo/NPO3.

In de dagelijkse rubriek DM Zapt zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Fernand Van Damme over de Nederlandse webserie De slet van 6 vwo.

"Die vrouw staat bekend als de matras van de sector", hoorde ik onlangs iemand zeggen. Iedereen, mannen en vrouwen, lachten, zij het wat groen. Ook ik. Ik ben er niet op ingegaan, durfde die persoon niet terecht te wijzen, bang om weggezet te worden als 'gutmensch' met weinig humor. En verdorie, ik beklaag het me.

Share

Het vernederen van vrouwen op basis van hun seksualiteit is een probleem

Het vernederen van vrouwen op basis van hun seksualiteit – of wat gepercipieerd wordt als seksueel gedrag – is een probleem. Slut-shaming is een probleem. Nederland praat ongedwongener over alle aspecten van seks dan Vlaanderen, zo schreef ik eerder in deze rubriek. Met de webserie De slet van 6 vwo over slut-shaming bewijst de Nederlandse publieke omroep dat nog eens.

In de achtdelige reeks verstuurt hoofdpersonage Laura een pikante selfie naar de jongen die ze leuk vindt, maar de foto gaat de hele school rond. Het tienermeisje wordt het mikpunt van pesterijen, bedreigingen en hacking, en gaat op zoek naar de persoon die haar afperst.

De afleveringen zijn extreem kort, slechts vijf minuten, maar daarom niet minder succesvol: De slet van 6 vwo is al honderdduizenden keren bekeken op YouTube. Het acteerwerk mag dan wat houterig zijn, het scenario van de 27-jarige belofte Manju Reijmer zit sterk in elkaar, duidelijk geïnspireerd door de Netflix-hit 13 Reasons Why.

2 © De slet van 6 vwo/NPO3.

Wees maar gerust dat een Vlaamse versie van De slet ook hier potten zou breken. Uit een recente studie van de Universiteit Antwerpen blijkt dat bijna één op de vijf (18,7 procent) Vlaamse tienermeisjes minstens één keer ongewenst 'hoer', 'slet' of 'prostituee' werd genoemd via sociale media. Slut-shaming is overal.

Share

Mannen én vrouwen treft schuld. En het zit diep ingebakken

Mannen én vrouwen treft schuld. En het zit diep ingebakken, bij mannen én vrouwen. Zo heerst bijvoorbeeld het idee dat wanneer je je als meisje te aantrekkelijk voorstelt, je daarvoor moet worden afgestraft of je mond over seksisme niet mag opendoen. "Wat zit die Dalilla Hermans over seksisme te piepen? Ze staat verdorie halfnaakt op de cover van Humo", dat soort uitspraken.

Er is niets mis met iemand die zijn of haar seksualiteit ten volle beleeft. Er is niets mis met sexting. De Nederlandse schrijver Philip Huff heeft het eerder zo geformuleerd: "Iemands seksualiteit staat niet los van zijn of haar waardigheid. Sterker, iemands seksualiteit maakt integraal onderdeel van zijn of haar waardigheid uit – en vrijheid zit 'm erin dat je je seksualiteit kunt beleven zoals jij dat wilt. Van kledingstijl tot flirten tot zoenen met wie jij wilt."

Dat is iets wat onze samenleving maar niet wil begrijpen. Laat staan tieners. En daar ligt een kerntaak voor het onderwijs, maar ook voor sociaalnetwerksites, populaire media en ouders. Daarom: schud uzelf wakker, ga De slet van 6 vwo zien, al dan niet met uw tienerzoon of -dochter. Want geen enkele vrouw is een 'matras'.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine