tvmedia

Fotograaf in de cel om weigering afstaan beelden van actie tegen NAVO

1 Bewaking bij het NAVO-complex in Brunssum, Nederlands Limburg. © ANP

De Nederlandse persfotograaf Chris Keulen is aangehouden omdat hij weigerde zijn camera af te geven aan de politie. Dat gebeurde zondag, toen Keulen in Nederlands Limburg bezig was met een reportage voor de krant NRC over geluidsoverlast van NAVO-vliegtuigen.

In de buurt van de NAVO-basis Geilenkirchen maakte hij foto's van een handgemeen tussen een plaatselijke actievoerder en een Amerikaanse militair in burger, waarbij de actievoerder werd toegetakeld.

Na de vechtpartij was Keulen meegegaan naar het politiebureau om een getuigenverklaring te geven. Daar werd hem gevraagd zijn foto's af te staan, wat hij weigerde. Daarop werd de sfeer "intimiderend en onprettig", aldus Keulen. "Acht functionarissen van politie en (de op militaire leest geschoeide Nederlandse politiedienst) marechaussee stonden op mij in te praten."

Toen de journalist met een beroep op de persvrijheid bleef weigeren zijn beelden af te staan ("Ik ben geen verlengstuk van de politie") werd zijn fototoestel afgepakt, werd hij aangehouden en bracht hij ruim twee uur in een cel door.

De krant heeft het college van procureurs-generaal, de leiding van het Openbaar Ministerie, gevraagd uit te zoeken of de politie haar boekje te buiten is gegaan. De regels zijn dat bij inbeslagneming van journalistiek materiaal vooraf toestemming dient gevraagd aan een onderzoeksrechter. Die maakt vervolgens een afweging tussen het maatschappelijke belang van de vrijheid van nieuwsgaring en het opsporingsbelang van de politie, schrijft NRC.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

zine