Persprijzen

‘Dossier dokterslonen’ van De Morgen genomineerd voor Belfius Persprijs

1 © DM

Hoeveel verdienen artsen-specialisten in Vlaanderen en Brussel eigenlijk? Het blootleggen van de ziekenhuisfinanciering in het ‘dossier dokterslonen’ levert De Morgen-journalisten Cathy Galle, Sara Vandekerckhove en Eva Christiaens een nominatie op voor de Belfius Persprijzen 2018.

Lees ook

Minstens één op de zes Vlaamse specialisten verdient meer dan de premier, concludeert De Morgen na maandenlang onderzoek. Lees hier de volledige onderzoeksreeks.

“Goed dat jullie het onderzoeken, want wij hebben geen idee.” Het was de wat bizarre reactie van de fiscus toen onze journalisten hun onderzoeksvraag voorlegden. Het volgens sommigen “best bewaarde geheim van België”, namelijk de verdiensten van artsen-specialisten in ons land, werd niet zonder moeite ontrafeld. Artsensyndicaten noch ziekenhuiskoepels lieten in hun boeken kijken. “Zal dit uw lezers interesseren? Ik moet niet weten wat mijn geburen verdienen”, was de reactie van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Maanden spitwerk en vele puzzelstukjes later lag er eind 2018 echter een overzichtelijke puzzel in deze krant. Zo werd niet alleen het kluwen van de ziekenhuisfinanciering voor het eerst ontward, maar kwamen we ook te weten dat een op de zes Vlaamse specialisten meer verdient dan de premier. Onze lezers reageerden geboeid. De vele Vlaamse en Brusselse artsen die zelf in het duister tastten over de verdiensten van hun collega’s duidelijk ook.

De Morgen-journalisten Cathy Galle, Sara Vandekerckhove en Eva Christiaens ontvangen voor het ‘Dossier dokterslonen’ een nominatie voor de Belfius Persprijzen 2018 binnen de categorie ‘Financiële en economische pers’. Ook De Tijd (Postbus Luxemburg) en De Standaard (Operatie schone handen) dingen mee in deze categorie. De uitreiking vindt op 8 mei plaats.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

cult

zine