Tv-tips

Dit mag u niet missen op tv vanavond

3 Robert De Niro kruipt in de huid van een psychopaat die net uit de gevangenis komt. © rv CINEMATEK

De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen ligt al achter ons. Voor zij die vanavond tv kijken ligt er echter nog heel wat lekkers op de plank. Drie ijzersterke films en een hoogstaande Britse krimi met nors hoofdpersonage met name.

Vera

Vanaf vandaag kan u weer vier vrijdagavonden op rij genieten van hoogstaande Britse krimi, met het nieuwe - inmiddels achtste - seizoen van 'Vera'. Opnieuw krijgt de gedreven detective Vera Stanhope (nog steeds gespeeld door Brenda Blethyn) enkele pittige zaken voorgeschoteld, te beginnen met die van een verkoold lichaam in de verbrandingsoven van een slachthuis.

Er is maar weinig forensisch materiaal voorhanden, maar al snel blijkt dat het slachtoffer Harry Fenton is, een gerespecteerd politieman van de dienst fraudebestrijding van de politie van Northumberland.

Op één om 20u35.

3 Detectivereeks van ITV over de gedreven, maar getormenteerde politievrouw Vera Stanhope. Gebaseerd op de boeken van de bekroonde misdaadschrijfster Ann Cleeves. © ITV

Divergent

Tris is in het Chicago van de toekomst een van de vele tieners die uit een van de vijf groeperingen moet kiezen waarin de stad is verdeeld: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Ze maakt haar keuze en krijgt te maken met een heftige inwijding.

Na het succes van 'The Hunger Games' waagden meer en meer Hollywoodregisseurs zich aan de verfilming van kinderboeken. En zo werd ook de 'Divergent'-reeks van Veronica Roth naar het grote witte doek geprojecteerd. Shailene Woodley, onlangs te zien in het verbluffende 'Big Little Lies', kende haar grote doorbraak met deze film. Naast haar schittert ook Theo James in een hoofdrol.

Op Q2 om 20u35.

Cinema Canvas: Shame

3 DMA shame tips dvd © rv

Dertiger Brandon leidt in New York City een routinematig dubbelleven. Overdag is hij succesvol in zijn werk en na de kantooruren gaat hij op vrouwenjacht om zijn seksverslaving te bevredigen. Hij heeft zijn leven onder controle, tot zijn eigenzinnige zusje Sissy komt logeren. Brandons zorgvuldig afgeschermde privéleven raakt ontregeld.

Deze indringende film over een ogenschijnlijk succesvolle man die gebukt gaat onder een seksverslaving puurt zijn kracht uit het ijzersterke scenario en het pakkende spel van hoofdrolspeler Michael Fassbender. Hij zou later opnieuw samenwerken met regisseur Steve McQueen in het historisch drama '12 Years a Slave'.

Op Canvas om 21u15.

Cape Fear

Na veertien jaar wordt de psychopaat Max Cady vrijgelaten. Hij heeft vanaf nu één doel: zich wreken op zijn advocaat Sam Bowden, die volgens hem verantwoordelijk is voor zijn lange verblijf in de gevangenis. Bowden heeft tijdens het proces immers belangrijke gegevens verzwegen over het meisje dat door Cady verkracht werd. De psychopaat begint de familie Bowden te treiteren en te pesten.

Grootmeester Martin Scorsese maakte in 1991 deze remake van de broeierige thriller van J. Lee Thompson uit 1962, met cameo's voor verschillende acteurs uit de oorspronkelijke film. De Niro is als de wraakzuchtige psychopaat Max Cady zo mogelijk nog brutaler en perverser dan Robert Mitchum destijds, wat hem een Oscarnominatie opleverde. Nick Nolte schittert als de opgejaagde advocaat.

Op VTM om 23u05.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

zine