Dossier Het beste van de week

De universele oplader komt eraan

2 © afp

Al jaren wordt erover gepraat en onderhandeld, maar vandaag hakt de Europese Commissie naar verwachting definitief de knoop door: er komt een universele standaardoplader voor mobiele telefoons. Vanmiddag wordt gestemd over een voorstel waarbij fabrikanten worden verplicht om zo'n standaard oplader met hun telefoon mee te leveren. Ook moet het toestel geschikt worden gemaakt om de oplader te kunnen gebruiken.

Als het Europese Parlement met het voorstel instemt, zal het mogelijk nog tot 2017 duren voordat de verplichting in gaat. Europese lidstaten krijgen vermoedelijk twee jaar de tijd om de nieuwe regels in hun wetgeving te implementeren, en vervolgens krijgen de fabrikanten nog een jaar om hun apparatuur aan te passen.

Overeenkomst
De stemming van vandaag volgt op een overeenkomst die een speciale commissie van het Europarlement in december sloot met de Raad van de Europese Unie. De bepaling dat fabrikanten moeten worden verplicht tot het leveren van een universele oplader maakt deel uit van een bredere voorlopige richtlijn over het gebruik van radioapparatuur in onder andere mobiele telefoons en modems.

Binnen de Europese Unie loopt de discussie over de opladers al jaren. In 2009 sloot de EU een intentieverklaring met de grote fabrikanten, waarin werd bepaald dat bij telefoons een universele micro-usb-stekker zou worden meegeleverd. Veel fabrikanten deden dat ook, maar het effect bleef beperkt omdat de afspraken vrijblijvend waren en bovendien in 2012 afliepen. Ze zijn niet verlengd.

Als de Europese Commissie vandaag instemt met de huidige plannen, worden de eerste concrete stappen gezet naar een verplichting die voor de hele Europese Unie geldt.

2 Ook Apple, tot nu toe onwillig om aan dergelijke voorstellen mee te werken, komt straks niet onder de nieuwe afspraken uit. © afp

Bedrijven die zich niet aan de nieuwe regels houden, mogen hun product niet meer in Europa verkopen. Als ze dat wel doen is het in strijd met de wet. Dan kan de Europese Commissie ingrijpen en Apple voor het Europese Hof slepen of boetes opleggen.

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier Het beste van de week

Lees alle artikels

nieuws