Film

DE Studio bouwt 2 nieuwe filmzalen in Antwerpen

1 © ANP XTRA

Net op een moment dat kleinere bioscopen het moeilijk hebben, bouwt DE Studio in Antwerpen twee nieuwe cinemazalen. Een opmerkelijke zet.

Share

'Alleen achter je computer ene film bekijken heeft lang niet dezelfde charme als samen in een gezellige bioscoopzaal'

Marc Verstappen, Villanella

DE Studio is al enkele jaren bezig aan een grote verbouwing. Het majestueuze pand op het Antwerpse Mechelseplein moet nog meer een culturele ontmoetingsplek worden. Daarom komen er naast de theater-, workshop-, feest-, en concertruimtes straks ook twee cinemazalen bij.

De kleinere bioscoopzaal, goed voor 40 zetels, zou begin 2018 klaar moeten zijn. De grotere, met plaats voor 160 man, volgt nadien. Daarvoor moet eerst een extra verdieping bijgebouwd worden op het dak.

Verrassend. Want veel kleinere bioscopen hebben het vandaag net moeilijk. Omdat ze tegelijk moeten opboksen tegen reuzen als Kinepolis, én tegen Netflix en illegale online streamingdiensten. Elke nieuwe film is tegenwoordig met enkele muisklikken online te vinden en te bekijken.

Toch gelooft kunstencentrum Villanella, dat het gebouw in erfpacht heeft, dat de juiste cinema op de juiste plek in de stad een succesverhaal kan worden. "Op een gegeven moment ben je uitgestreamd", zegt Marc Verstappen van Villanella. "Alleen achter je computer ene film bekijken heeft lang niet dezelfde charme als samen in een gezellige bioscoopzaal. Hier kun je achteraf met vrienden nog iets drinken in de cafetaria en napraten. Toen ik jong was ging ik minstens twee keer per week naar de bioscoop. Zo'n ritueel willen we nieuw leven inblazen."

Blijven groeien

DE Studio zet in op een specifiek doelpubliek, van nul tot pakweg dertig jaar. Dat zal zich ook vertalen in het filmaanbod. "Zoals betere jeugdfilms, oude Disney-klassiekers, documentaires en alternatieve titels. Een goede mix van films die je niet in de grote bioscopen vindt. Nu zijn er teveel goede films die je nergens in Antwerpen kan bekijken."

Concurrentie van bioscoop Cartoon's, in de buurt van de Grote Markt, vreest Verstappen niet. "Wij hebben een andere locatie en een ander, veel jonger, doelpubliek."

De cinemazalen maken deel uit van een grondige renovatie, die in 2011 werd ingezet. Toen kocht het Antwerps provinciebestuur het gebouw van de voormalige Studio Herman Teirlinck en gaf het in erfpacht aan Villanella. Totaal kostenplaatje van de verbouwing: 4 miljoen euro.

"We willen blijven groeien", zegt Verstappen. "En alle mogelijkheden van dit gebouw benutten." Zo worden er in de kelderverdieping yogalessen gegeven en wordt de hernieuwde zolder een uitvalsbasis voor jonge creatieve ondernemers. "Vorig jaar kregen we 67.000 bezoekers over de vloer. Dat cijfer willen we met de cinemazalen verder uitbreiden."

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

cult

zine