De Slimste Mens

De slimste seksist ter wereld?

Onze redactrice probeerde een week mee te lachen

'Ik ging onlangs voor een week naar India, tot dat ik dat las van groepsverkrachtingen. Toen heb ik er drie weken van gemaakt.' Zijn de moppen in De slimste mens geestig of seksistisch? 'Misschien moet iemand Erik Van Looy en co. eraan herinneren dat het ondertussen 2017 is.'

Dinsdagavond, een zeldzaam tafereel in de wereld van De slimste mens ter wereld. Drie vrouwen - Het journaal-anker Goedele Wachters, schrijfster Dalilla Hermans en actrice Frances Lefebure - nemen het tegen elkaar op. Meteen een mooie illustratie van het nieuws waar de quiz aan de start van het nieuwe seizoen mee uitpakte: dat de kandidaten voor het eerst bijna voor de helft uit vrouwen bestaan.

De jury is dinsdagavond wel mannelijk, in de vorm van Wim Helsen en Jeroom. Dat levert grappen op over wildplassen, zaadvlekken, de leeftijd van presentator Erik Van Looy en kakken in de douche van Erik Van Looy. En over vrouwen. Een bloemlezing:

"Drie vrouwelijke deelneemsters: zo zie ja maar, makkelijke vragen werpen vruchten af."(Jeroom)

"Ik ben niets aan het proberen hoor (bij Goedele). Dat zou ik nooit doen. Wie worsten koopt of met blondjes trouwt, weet nooit wat daar is 'ingedouwd'."

"Goedele, woorden kunnen niet beschrijven hoe mooi jij bent. Maar cijfers wel: zes op tien."

"Drie sterke vrouwen vanavond. Dus ik voorzie geen problemen, behalve als ze straks de parking uit moeten manoeuvreren."

"Weet dat de verliezer altijd welkom is in loge 6. Om te troosten."

"En de winnaar wordt daar ook gevierd. Goedele kan dan misschien komen filmen."

6 Goedele Wachters. © RV Vier

"Vrienden hebben me nadien op die uitzending aangesproken", zegt Dalilla Hermans. "Ik, die altijd ongezouten mijn mening geef, liet die seksistische moppen gewoon passeren. Maar tijdens de opname, die veel langer duurt dan de uiteindelijke uitzending, had ik dat gevoel gewoon niet. Er werden de hele tijd moppen gemaakt en toen viel me dat niet op. Na het zien van de aflevering wel: amai, dat was daar precies de ene vrouwonvriendelijke mop na de andere. Als ik het niet grappig vond, rolde ik met mijn ogen. Maar dat zie je niet altijd op beeld."

nieuws

cult

zine