DM ZAPT

De reporter ter plaatse: er is helaas nog altijd ruimte voor verbetering

In DM ZAPT zet de redactie van 'De Morgen' de blik op oneindig.

5 VRT-verkeersanker Hajo Beeckman brengt live verslag uit over de files die al lang voorbij zijn. © VRT

“De populairste en vaakst voorkomende verslagvorm in de moderne tv-geschiedenis is de zogenaamde ‘staande reporter’. De reporter staat live ter plaatse en dat is goed, want de kijker is waar hij wil zijn: op de plaats van de actie. En zijn geliefkoosde zender is erbij.”

Share

Had hij dat item niet eerder op de dag kunnen opnemen, toen het nog effectief aanschuiven was?

Aan het woord is Mark Uytterhoeven, twintig jaar geleden al, in Alles kan beter. Herlees even zijn citaat, en bedenk er de ironische ondertoon van het legendarische tv-programma bij. Week na week werd de stupiditeit van de reporter ter plaatse aan de kaak gesteld. En als regelmatige kijker van Het journaal durf ik zeggen: er is nog altijd marge voor verbetering.

Vandaag staat verslaggever nog altijd live op de plek van de gebeurtenissen. Dat weten we, links bovenaan het scherm staan de woorden ‘LIVE’ en de locatie. Nodig, zeker met dit winteruur, want om 19 uur is het buiten al donker en kunnen we amper zien waar de reporter ter plaatse staat te wezen. Bovendien is het nieuwsfeit op dat uur al vaak gepasseerd.

Op 11 december staat verkeersanker Hajo Beeckman aan een brug boven de E40. “Hele dag chaos op de weg door sneeuw”, zegt de banner onderaan in beeld. Maar achter Hajo zien we geen lange file, de wagens rijden vlotjes door. Had hij dat item niet eerder op de dag kunnen opnemen, toen het nog effectief aanschuiven was? En zou die arme Hajo rond etenstijd niet liever thuis zijn, bij vrouw en kinderen?

5 VRT-verkeersanker Hajo Beeckman brengt live verslag uit over de files die al lang voorbij zijn. © VRT
5 Stijn De Groote staat aan Parking C in Grimbergen. © VRT

Op 30 januari wordt Stijn De Groote naar Parking C in Grimbergen gestuurd, om van daar te vertellen wat we al heel de dag weten: Schauvliege weigert de vergunning voor het Eurostadion. Misschien had Stijn kaartjes voor de MIA’s en dacht hij: 'Ik moet rond 19 uur toch aan Paleis 12 zijn?' Of is het een ongeschreven regel dat reporters solidair moeten zijn met de werkuren van Martine en Wim?

Trouwens, heel grappig: om dat dwingende live-gevoel te versterken, opent Het journaal vaak met de verslaggever ter plaatse. “Straks gaan we over naar Ihsane in Antwerpen,” zegt het anker. En dan moet zij even doen alsof ze zich voorbereidt: even door haar papieren ritselen, of geconcentreerd aan haar oortje prutsen. Maar vooral niet in de camera te kijken. Gewoon, opdat de kijker weet: mijn geliefkoosde zender is erbij.

5 Ihsane Chioua Lekhli is reporter ter plaatse voor Het Journaal, na de explosie op de Paardenmarkt in Antwerpen. © VRT

Björn Soenens is een buitenbeentje. Als VS-correspondent mag hij live verslaan vanuit New York, waar het dankzij het uurverschil nog wel licht is. Aanvankelijk deed Björn dat vanuit zijn appartement, maar blijkbaar vond de VRT dat niet waar naar geld. Dus moet hij tegenwoordig in de actie gaan staan.

5 Björn Soenens trotseert de sneeuwstorm. Om het niet te hebben over de sneeuwstorm. © VRT

Op 4 januari staat hij ingeduffeld op 5th Avenue, want er raast een sneeuwstorm door de stad. Alleen, daar gaat het item niet over. Dat gaat over het pas verschenen Trump-boek Fire and Fury. Komaan! Met zo'n weer! Mag Björn dan niet voor één keer binnenblijven?

Serieus. Het principe van de reporter ter plaatse is soms zo absurd, dat ik elke keer zit te wachten tot Guy Mortier, Martin Heylen of Rob Vanoudenhoven het komen overnemen. Want geef toe, ook twintig jaar later kan alles nog altijd beter.

Share

Het principe van de reporter ter plaatse is soms zo absurd, dat ik elke keer zit te wachten tot Guy Mortier, Martin Heylen of Rob Vanoudenhoven het komen overnemen

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine