DM ZAPT
Pieter Dumon

De nieuwe online talkshow van Siska Schoeters? Op YouTube vind je vast dingen die veel interessanter zijn

2 Siska Schoeters.

Pieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de onlinetalkshow van Siska Schoeters.

In de zoektocht naar een groter en vooral jonger publiek trekken ze bij de VRT steeds nadrukkelijker de onlinekaart. Reeksen als Over water en Dertigers zijn tegenwoordig nog voor ze op tv komen op vrt.nu te bingewatchen. Een programmaatje als Girls Talk, waarbij je als kijker mee mag luisteren naar de gesprekken tussen bekende vrouwen en hun beste vriendin, is speciaal voor de onlinegeneratie bedacht. En bij Studio Brussel haalden ze met Linde Merckpoel een van hun bekendste smoelen uit de ether om haar voortaan in een reeks vlogs haar ding te laten doen. 

Share

Als er één format luidkeels ‘traditionele tv’ schreeuwt, dan is het de talkshow wel

Sinds deze week mag ook Siska Schoeters haar ei kwijt op het wereldwijde web. Schoeters was tot niet zo lang geleden bij Studio Brussel aan de slag en komt tegenwoordig aan de kost als een van de Radio 2-madammen. Het ideale profiel dus om ook online een breed publiek te bereiken. Dat probeert ze met Schoeters en bellen, een talkshow waarin ze volgens het promopraatje elke week één bekend Eén-gezicht interviewt over leven en werk. En daar loopt het eigenlijk al meteen fout. Als er één format luidkeels ‘traditionele tv’ schreeuwt, dan is het de talkshow wel. 

2 Peter Van De Veire te gast in ‘Schoeters en bellen’. © VRT

Vaker en beter

Al hoeft dat geen onoverkomelijk probleem te zijn. Een beetje onlinegoeroe kan zelfs een oldskool format als een talkshow een digitale make-over geven. Alleen hebben ze die goeroe in dit geval overduidelijk niet gevonden. Veel traditioneler dan Schoeters en bellen wordt een talkshow niet. De eerste aflevering, waarin Peter Van de Veire bij Schoeters op de koffie mocht komen, leek rechtstreeks uit het handboek ‘talkshows voor dummies’ geplukt. De steekkaarten, het huiselijke decor, de volstrekt voorspelbare vragen, het obligate door de gast gekozen videofragment, de inbreng van een ‘beste’ vriend. Allemaal dingen die wel elders al vaker en beter hebben gezien. 

Share

Niet genoeg budget voor een volwaardig tv-programma. Te weinig digitale knowhow om tot een geslaagd onlineformat te komen

Dat levert een programma op dat mossel noch vis is. Niet genoeg budget voor een volwaardig tv-programma. Te weinig digitale knowhow om tot een geslaagd onlineformat te komen. Dat zorgde ook voor verwarring bij Schoeters en Van de Veire die allebei niet goed leken te weten of er van hen nu een standaard talkshowgesprek of een uurtje koffieklets werd verwacht. Geheel in de lijn van het programma kozen ze dan maar voor iets daartussenin: een mix van foutloos van de steekkaarten afgelezen vragen en totaal vrijblijvende smalltalk over het nakende vaderschap van de MNM-frontman. Van de Veire en Schoeters leken zich best te amuseren, maar de modale surfer? Die had ondertussen op YouTube al lang iets veel interessanters gevonden. 

Schoeters & bellen, te bekijken op vrt.nu

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine