Fotografie

De net-niet-Marilyns: deze vrouwen zaten bij hetzelfde modellenbureau als Marilyn Monroe

Toen verzamelaars stuitten op de fotocollectie van het modellen­bureau waarvoor de piepjonge Marilyn Monroe werkte, was filmmaker Frank van Osch geïntrigeerd: hoe zou het die andere schoonheden zijn vergaan?

Het begon met een doos die fiftiesverzamelaars Ben en Astrid Franse uit Den Haag vonden op speurtocht in Los Angeles. Of nee: het begon met een krantenberichtje over die doos, vol foto’s, catalogi en nega­tieven van en met beeldschone Amerikaanse pin-upmodellen uit de jaren 40 en 50.

5 De jonge Marilyn Monroe. ‘Haar haar is onhandelbaar en haar gezicht een beetje te rond’, vond Miss Emmeline Snively van The Blue Book Modelling Agency.

Het bleek het complete archief van The Blue Book Modelling Agency, gedreven door Miss Emmeline Snively. Haar naam en die van haar modellenbureau doen geen bel meer rinkelen. Maar de naam van een van haar modellen zeker wel. 

Dat model betaalde 25 dollar inschrijfgeld en werd op 2 augustus 1945 geregistreerd als Norma Jeane Dougherty, getrouwd, 1.71 meter, 54 kilo en met maten 91-61-86.

nieuws

cult