DM Zapt
Fernand Van Damme

De lgbt-gemeenschap is meer dan uw homovriend

3 © rv

In de rubriek DM Zapt zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Fernand Van Damme breekt een lans voor Out of This World, de documentaire van Vice die eraan herinnert dat de lgbt-gemeenschap meer is dan uw homovriend.

De 'lgbt-gemeenschap'. Kunt u zich daar eigenlijk iets bij voorstellen? Ziet u dan het sympathieke, immer goedgeklede homokoppel dat wat verder in de straat woont voor u? Uw lesbische architecte? Of uzelf misschien, de liefde van uw leven gevonden en nu een burgerlijk leven in Gent leidend?

Zeker, zij maken er deel van uit, maar ze vormen slecht eens fractie van de gemeenschap. U vergeet transgenders die in Trumps Amerika als derderangsburgers worden beschouwd, holebi's die in Sydney vechten voor het recht om te trouwen, queers die in Johannesburg creatieve bakens verzetten.

Share

Alles wat naar queer ruikt, wordt door samenlevingen uitgespuwd

Over die laatsten heeft de gevierde filmmaker Matt Lambert een documentaire gemaakt voor i-D, het platform van alternatief nieuwsmedium Vice over mode, cultuur, identiteit en jong zijn. Queers zijn mensen die zich niet kunnen vinden in de klassieke hokjes van gender of seksuele oriëntatie. Queer benadrukt zichtbaarheid, verschil, de weigering of het onkunnen om zich in de mainstream te assimileren.

Toonbeeld van queerness is de Amerikaanse rapper Mykki Blanco, een boomlange verschijning die messcherpe rhymes rapt met een bh aan en een blonde pruik op. Hij praat Out of This World aan elkaar, omdat als hij geen ander weet hoe alles wat niet aan het conventionele beantwoordt, kortom, alles wat naar queer ruikt, door samenlevingen wordt uitgespuwd.

3 © rv

Decor van dienst is Johannesburg, maar Lambert kon evengoed voor Seoel of Rio de Janeiro gekozen hebben. Bruisende steden genoeg waar jonge creatievelingen bevragen wat het betekent om man of vrouw, homo of hetero te zijn.

3 © rv

In de Zuid-Afrikaanse stad praat Blanco met modeontwerper Rich Mnisi die in internationale modemiddens doorbreekt met zijn kleurrijke, niet-genderstereotiepe designs. Hij ontmoet Luke van den Burg, transvrouw en model die vertelt over haar datingleven en de rol van het internet daarin. Zonder zou ze zich in een 'hardcorestad' als Johannesburg ontzettend eenzaam voelen, zegt ze. Blanco danst ook met FAKA, een kunstenaarsduo dat met aanstekelijke en hypergestileerde muziekvideo’s in vraag stelt wat het betekent om Afrikaans en queer te zijn.

"Zonder ons is er geen creativiteit, zonder ons is de wereld saai, zonder ons is er geen leven", zal een van hen zeggen op het einde van de docu. Het is wat sterk verwoord, maar er zit een kern van waarheid in.

Share

De documentaire is een verfrissing in een wereldwijd medialandschap dat de lgbt-gemeenschap zo eenzijdig portretteert

De tolerantie voor alles wat anders is, is heel gering – ook bij ons. Homo zijn is geen probleem, zolang je het maar niet te veel uithangt. Diversiteit is oké, zolang iedereen, homo of hetero, maar hetzelfde, burgerlijke 'métro, boulot, dodo'-leven leidt. Rich, Luke en FAKA gaan daar tegenin. Het zijn mensen die gulzig van het leven genieten en zich niet in het verdomhoekje laten duwen, ondanks de onderdrukking en onrechtvaardigheid waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd.

De documentaire is een verfrissing in een wereldwijd medialandschap dat de lgbt-gemeenschap zo eenzijdig portretteert. Blank en burgerlijk. De gemeenschap is zoveel meer. Meer van dit graag. 

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine