tvmedia

DE BELGEN in Milaan: Vooruit met de BELGEN

5 © DIFT

Voor Salone Del Mobile, de toonaangevende interieurbeurs in Milaan, kwamen onze jonge Belgische ontwerpers met een dijk van een concept. Ze bouwden er een Belgisch dorp en trakteren bezoekers op pintjes, frieten en oerdegelijk Belgisch design. Yves Drieghe en Bert Pieters van DIFT brengen verslag uit, nog tot 14 april.

5 © DIFT

Wij de stad in. Op zoek naar nog meer Belgen. Want hoewel het in ons BELGEN dorp heerlijk vertoeven is (zon, tuin, schoon design) zijn we niet de enige Belgen in Milaan. Een heel aantal onder hen bezocht ons al - designlovers, architecten, journalisten en ontwerpers. De 'grote beurs' laten we links liggen wegens te druk, we springen liever de fiets op om Milaan te doorkruisen en de vele Belgen in de stad op te zoeken. Een helse tocht (want fietsen is hier echt gevaarlijk) maar met een mooi resultaat.

We starten onze route in het hobbelige centrum bij Per/Use, een gloednieuw Belgisch label dat zowel met internationale designers als met Belgische krachten (zoals Lieven Musschoot) en beloftes (zoals Cas Moor) werkt. Leuk om te zien dat het werk van Cas (die bij ons zijn Honest Stool toont) ook al elders opgepikt wordt.

Vandaar trekken we naar When Objects Work, een Belgisch accessoirelabel. Na jaren werken de schalen van Vincent Van Duysen nog altijd prima. Net als de nieuwere stukken uit de collectie. En de plek waar When Objects Work al jaren vertoeft, moet je gewoon bezoeken. Zo'n Milanees binnenplein zorgt altijd voor wat extra rust & vrede.

Achter het hoekje springen we binnen in het majestueuze Palazzo Clerici, waar onder andere de Biennale Interieur, Makers with agendas, Z33, Cédric Etienne & Eva Menga hun plek gevonden hebben. Een gigantisch gebouw waar ook de enige - voor zover wij dat weten - school uit België zich met een tweede installatie nestelde. Sarah Desmet, studente aan het KASK, laat bezoekers duizelen voor een soort designafgrond. 

5 When Objects Work © DIFT

Wij vragen ons intussen af wat er aan de hand is met de Belgische scholen en academies. Eén installatie op een pak beloftevolle opleidingen. Zou dat de reden kunnen zijn waarom er ook zo weinig jonge (en meer gevestigde) Belgische designers hun werk tonen in Milaan? Van ons mogen het er in ieder geval meer zijn. 

5 Atelier Vierkant © DIFT

Dan naar Atelier Vierkant, dat zijn werk toont aan een gezellig binnenpleintje. Het is er mooi en zalig rustig, dus we blijven er graag even plakken voor we naar onze voorlaatste Belgententoonstelling van vandaag trekken: de triënnale! Dit jaar werkt Belgium is Design rond Reflections, een spiegelende tentoonstelling die je - je mag dat letterlijk nemen - alle hoekjes van de ruimte laat zien. Mooi werk wel, en misschien ook een goeie aanzet om te reflecteren over Belgisch design.

5 Belgium is Design © DIFT

Afsluiten doen we bij de Belgische toppers van 2013 en een van die meest aanwezige merken ooit: Kvadrat toont in zijn overzichtstentoonstelling een Day bed van Muller Van Severen. Het mag vast niet van de suppoosten, maar we zouden stiekem wel al eens willen gaan liggen op dat bed. Want een tentoonstelling bouwen en een hele dag rondfietsen, dat kruipt in je Belgische kleren.

Bert & Yves - DIFT

Zin in meer BELGEN en design? Bekijk dan zeker deze websites:
DIFT - BELGEN
PER/USE
When Objects Work
Z33
School of Arts Gent
Atelier Vierkant
Belgium is Design
muller van severen

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult

zine