Achtergrond

De aaibaarheid van extremen: Is PVDA even gevaarlijk als Vlaams Belang?

Extreemlinks hetzelfde behandelen als -rechts: de meningen zijn sterk verdeeld

- Remy Amkreutz en Bruno Struys

Een van zijn voornaamste politieke wapens is zijn gulle lach. Waar PVDA'er Raoul Hedebouw mag opdraven in 'De slimste mens', blijven Vlaams Belangers er afwezig. Heeft extreemlinks een grotere aaibaarheidsfactor dan -rechts? "PVDA is mogelijk even gevaarlijk, maar er bestaat geen cordon sanitaire rond."

3 Peter Mertens zegt dat zijn partij geen delegaties meer naar internationale communistische congressen stuurt. © Bas Bogaerts

Een blik op de horizon, omsluierd door wilde haren. Op zijn baret prijkt een sterretje, zijn baard is al even niet meer geschoren. Het is een beeld dat bijna alle scholieren, ook als ze niet hebben opgelet tijdens de geschiedenisles, zullen herkennen. Sommigen zullen er een marxistische strijder in zien, anderen een cultheld, vereeuwigd op pennenzakjes en T-shirts. Truitjes die jongeren vandaag nog altijd dragen, vaak zonder dat hun ouders daar grote moeite mee hebben. Het geeft te denken: zou hun reactie hetzelfde zijn als een extreemrechts icoon op de borst van hun kind zou prijken?

nieuws

cult