Incident Pegida

Danira Boukhriss: "Ik dacht niet dat zoiets anno 2015 nog bestond"

2 VRT-journaliste Danira Boukhriss. © Eric de Mildt

VRT-journaliste Danira Boukhriss bracht gisterenavond verslag uit van de Pegida-betoging in Gent toen ze door een van de betogers racistische verwijten naar het hoofd geslingerd kreeg. Ze werd onder meer uitgescholden voor 'makak' en 'zwetzak'. "Ik dacht niet dat zoiets anno 2015 nog bestond", vertelt ze.

2 Boukhriss werd tijdens de betoging van Pegida onder meer uitgemaakt voor 'makak'. © Bas Bogaerts

"We waren de speech van Rudy Van Nespen aan het filmen toen ik plots achter mij iemand hoorde zeggen: 'Die is precies ook niet van hier, dat is duidelijk', vertelt Boukhriss. "Ik negeerde het eerst, maar die man bleef die zin herhalen. Op een bepaald moment heb ik mij omgedraaid en gevraagd of hij het over mij had. 'Het zal wel zijn dat ik het over u heb', zei hij daarop. Ik was helemaal aangedaan, want ik had zoiets niet verwacht. Toen ik hem vroeg om nog eens te herhalen wat hij had gezegd, antwoordde hij: 'Nee, ik spreek niet tegen vreemden.' Even later voegde hij daar nog aan toe: 'Ik spreek niet tegen makakken'."

"Ik kreeg van woede bijna tranen in de ogen en ben even weggegaan om te bellen met mijn eindredacteur en te vertellen wat er was gebeurd. Na dat telefoontje ging ik terug naar mijn ploeg, die toevallig nog steeds in de buurt van die man stond. Ik heb geprobeerd om hem te negeren, maar toen hij me 'zwetzak' noemde, heb ik mijn cameraman gevraagd om te beginnen filmen. Dat is het stukje dat te zien was op televisie, waarin ik hem aanspreek op het verbod op racistische slogans en hij antwoordt: 'Ik ben geen racist, kieken. Ik kan u gewoon niet rieken of zien.'"

Het is volgens Boukhriss de eerste keer dat ze op zo'n flagrante manier geconfronteerd wordt met racisme. "Iemand die mij zo in mijn gezicht meerdere keren uitscheldt, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben vooral geschrokken dat dit anno 2015 nog gebeurt."

Beschuldigingen van uitlokking

Share

Het is absoluut geen opgezet spel, dat vind ik echt erg om te lezen. Alsof ik mij voor mijn plezier laat uitmaken

Danira Boukhriss

"Intussen zijn er via social media veel mensen die ons beschuldigen van uitlokking door een gekleurde reporter te sturen, maar daar hebben wij totaal niet bij stilgestaan. Mijn collega's kijken niet naar mij als 'de Marokkaanse verslaggever'. Ik was toevallig de late reporter van dienst. Het is toch erg dat we nu nog zouden moeten nadenken over wie we naar een betoging sturen? Het is absoluut geen opgezet spel, dat vind ik echt erg om te lezen. Alsof ik mij voor mijn plezier laat uitmaken."

"Toen ik vertrok naar die reportage had ik ook helemaal niet het gevoel dat ze me naar het hol van de leeuw stuurden, ook omdat Pegida altijd zegt dat het geen racistische organisatie is. Op de Facebookpagina stond er bovendien heel duidelijk dat racistische leuzen niet toegestaan waren. Ik was daar gewoon om mijn job te doen, en uiteindelijk was het ook alleen maar die ene man. De rest hield zich gewoon stil. Ze zijn inderdaad niet tussengekomen, maar ik ga hen niets verwijten."

Of ze klacht gaat indienen tegen de man wil Boukhriss niet kwijt. "Daar ga ik me nog niet over uitspreken."

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult

zine