Media

Breitbart breidt uit om "mainstream te verslaan"

Het extreemrechtse Amerikaanse nieuwsplatform Breitbart had tot voor kort een aantal journalisten in zijn rangen, die nu naaste medewerkers zijn van president Trump. Om hen te vervangen grijpt het naar zware kanonnen uit de mainstreammedia. En tegelijk breidt Breitbart ook internationaal uit en zou het zelfs naar ons land komen. Geeft dat de allures aan die de alternatieve nieuwssite zichzelf aanmeet? 

1 Steve Bannon, een van de belangrijkste adviseurs van Donald Trump en voormalig hoofdredacteur van Breitbart. © Photo News

De Amerikaanse krant The Atlantic vergelijkt het alvast met het onverhoopte succes van Trump zelf: de alternatievelingen worden de norm "net als de populistische ideologie van Trump uiteindelijk mainstream is geworden met haar overname van de Republikeinse partij en uiteindelijk het Witte Huis". 

Het symbool daarvan is natuurlijk Steve Bannon, de voormalige hoofdredacteur van Breitbart, die nu een van de belangrijkste adviseurs van Trump is. Nog twee andere journalisten, Julia Hahn en Sebastian Gorka, krijgen een plaatsje dichtbij de macht. Hahn wordt adviseur in het Witte Huis en Gorka, die eerder advies gaf aan de campagne van Trump terwijl hij nog voor Breitbart schreef, zetelt nu in de National Security Council. 

Om hen te vervangen heeft Breitbart John Carney van The  Wall Street Journal aan boord gehaald, die een economische redactie zou gaan leiden. Naast hen zouden nog drie anderen het team vervoegen: Kristina Wong van de politieke website The Hill, Sam Chi van Real Clear Politics en Sean Moran van Americans for Prosperity. "We hebben plannen om dit jaar twintig full-time redacteurs aan te nemen, daarvan zijn er al vijf aan de slag", zegt hoofdredacteur Alexander Marlow op de nieuwssite axios.com.

Internationaal

De aanwervingen komen bovenop de al eerder aangekondigde plannen om internationaal verder uit te breiden. Breitbart heeft al kantoren in Jeruzalem, Rome en Londen en wil daar graag nog kantoren in Frankrijk, Duitsland en België aan toevoegen. 

"We hebben nu ongeveer 100 redacteurs die journalistieke inhoud produceren", vertelt Marlow. "Ik kan nog niet zeggen hoeveel er exact in Duitsland, Frankrijk en België zullen werken, maar ze zullen binnenkort al operationeel zijn. In het VK hebben we er nu al meer dan tien, in Jeruzalem ongeveer vijf."

Share

'Ik ben een nieuwe New York Times uit de grond aan het stampen'

Matt Boyle, Breitbart News

Wat Breitbart met deze expansiedrift wil bereiken? "Ik ben een nieuwe The New York Times uit de grond aan het stampen", zegt Matt Boyle, Washington-redacteur van Breitbart in The Atlantic (de krant weet ook van een voormalige redacteur dat Breitbart lonen aanbiedt die "boven de marktwaarde" liggen). "Ik ben aan een journalistieke onderneming aan het bouwen die jullie, de mainstream media, allemaal gaat vervangen."

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult

zine