DM Zapt

Als we niet opletten, noemt Dany Verstraeten de Land Invest Group straks 'De Bende van Van der Paal'

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over het gebruik van stripverhaaltaal in actualiteitsprogramma's.

Wij journalisten hebben de vreemde gewoonte om – zodra we over strafzaken berichten – stripverhaaltaal te gebruiken. Een moord die tijdens Aalst Carnaval plaatsvindt, noemen we 'De Carnavalsmoord'. En een Somaliër die in andermans territoriale wateren een schip kaapt, dopen we 'De Somalische Piratenkoning'.

'De Bende Van Nijvel' had een nieuw album van Bakelandt kunnen zijn, 'De Kasteelmoord' nummer 255 van De Rode Ridder en 'Operatie Kelk' de laatste nieuwe Buck Danny.

Waarom we in strafrechtelijke aangelegenheden onze taal verstrippen, is niet meteen duidelijk. Misschien willen we de rauwe realiteit achter strafzaken enigszins verzachten. Door een Syrië-strijder uit Overijssel 'De Polderjihadist' te noemen, wordt hij net iets minder angstaanjagend. En smaken onze gegratineerde aardappelen 's avonds net iets beter.

Share

Er bestaat een grote journalistieke consensus over het feit dat de wereld - en zeker de strafrechtelijke variant - met stripverhaaltaal opgeleukt mag worden

Zelfs nieuwsankers – doorgaans toch mensen die een diploma Ernst & Maturiteit kunnen voorleggen  schakelen steeds enthousiaster over op de Jommekestaal. Dieven die inbreken in Vlaamse rusthuizen kwalificeren ze als 'De Rusthuisbende', moorden die gepleegd worden in het Hobokense Polderbos als 'De Polderbosmoorden'. Zijn er in een strafzaak in Breda zes verdachten, hebben ze het over 'De Zes van Breda'; schiet een man in Parijs een kalasjnikov leeg, noemen ze hem 'De Schutter van Parijs'. Om maar te zeggen: er bestaat een grote journalistieke consensus over het feit dat de wereld – en zeker de strafrechtelijke variant  met stripverhaaltaal opgeleukt mag worden.

Nu wil ik in deze gepolariseerde tijden de laatste zijn om een draagvlak onderuit te halen. Maar euh… zijn we niet een heel klein beetje aan het overdrijven? Door drugscriminelen als drugsbaronnen te omschrijven, maken we er heren van stand van. Door cipiers die ministeriële kabinetten vernielen als relcipiers te betitelen, maken we ze heldhaftiger dan ze zijn. En door El Khazzani de Thalys-terrorist te noemen, wordt hij een bordkartonnen personage in plaats van een mens van vlees en bloed met 270 kogels op zak.

Ontstrippen

1 Kopstukken van N-VA, onder wie Bart De Wever, maar ook de Luikse PS op weg naar het privéverjaardagsfeest van Erik Van der Paal. Hij is vastgoedontwikkelaar bij Land Invest Group. © Apache

Als we niet opletten, manifesteert de verstripping van het journalistieke taalgebruik zich straks ook in de politieke berichtgeving. Noemt Dany Verstraeten Land Invest Group 'De Bende van Van der Paal', refereert Hanne Decoutere aan de N-VA als 'Bart De Wever en zijn trawanten' en wordt een Terzake-item over de gastronomische get togethers van beide heren ingeleid met de zin 'Er Is Iets Niet Pluis In 't Fornuis'.

Share

Stripverhaaltaal leidt tot stripverhaalopinies

De duivel en duizend Basji-Boezoeks mogen mij halen, maar misschien moeten we ons taalgebruik in justitiële kwesties maar weer eens ontstrippen. Zelfs de Amerikanen noemden de rechtszaak rond OJ Simpson 'The State Versus OJ Simpson' en niét 'The Black Glove Murders'. En 9/11 is bij ons ook niet de geschiedenis ingegaan als 'De Dag van de Vuurspuwende Vliegtuigen'.

Stripverhaaltaal leidt tot stripverhaalopinies. Om het met essayiste Rebecca Solnit te zeggen: 'We live and die by words and ideas. It matters desperately that we get them right.'

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

Dossier DM Zapt
Dossier DM Zapt

De Morgen kijkt televisie (en luistert soms ook naar de radio).

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine