Kunst

400 kunstenaars schrijven brief aan Gatz: "Herbekijk subsidies"

2 Tijdens Theater aan Zee sprongen kunstenaars in het water om aan te tonen dat het water hen aan de lippen staat. © Filip Claus

400 namen en organisaties uit de kunstensector hebben een open brief aan cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) ondertekend. Daarin vragen ze Gatz om zijn beslissing rond subsidies (DM 31/7) te herzien.

2 Minister van Cultuur Sven Gatz. © dm

Lees ook

"Hoe hoopt Vlaanderen ook in de toekomst met zijn kunst en kunstenaars te kunnen blijven uitpakken, als het zijn humus steeds verder verdunt?" Lees hier de open brief van de kunstwereld aan cultuurminister Sven Gatz, ondertekend door 400 artiesten, collectieven, liefhebbers, organisaties en publiek.

Tijdens Theater Aan Zee namen een aantal kunstenaars spontaan het initiatief om het publiek te informeren over de beslissingen van de minister. Zo kregen drie van de vijf positief beoordeelde dossiers uiteindelijk toch geen subsidies. Met hun actie HOOGTIJd deelden ze kaartjes uit aan de bezoekers en sprongen met 250 man samen in het water. Het initiatief viel in geen dovemansoren. Minister van Cultuur Sven Gatz liet al weten rond de tafel te willen zitten met de initiatiefnemers.

Daar gaat HOOGTIJd op haar beurt graag op in, maar dan samen met belangenbehartiger NICC en State of the Arts, platform voor kunstenaars, kleine organisaties en liefhebbers. Samen schreven ze een open brief om hun bekommernissen te delen en breder te mobiliseren. De lijst ondertekenaars werd in een mum van tijd langer dan de brief zelf.

"Iedere ondertekenaar werd individueel aangeschreven", zegt Kobe Matthys, beeldend kunstenaar en vrijwilliger bij State of the Arts. "Sommigen stuurden de brief verder door, zodat het aantal nog blijft oplopen. De meesten onderschrijven de boodschap uit solidariteit en bezorgdheid voor de kunsten in het algemeen. Dus niet alleen mensen die zelf werden benadeeld."

Ook bekenden

Share

'Er moet in verhouding te veel ingeleverd worden bij de kleintjes. Het bewijs van slecht bestuur'

Kobe Matthys, vrijwilliger State of the Arts

Tussen de namen zitten ook bekenden als Luc Tuymans, Berlinde De Bruyckere, Hannelore Knuts en Hilde Van Mieghem. "Projectsubsidies blijven de motor in de kunsten. Door die te blijven verminderen, riskeren we de nieuwe generatie te mislopen. Vele groten van vandaag zijn ooit zo gestart. Daarnaast bundelen steeds meer kunstenaars de krachten in vzw's, waar projectmatige steun ook broodnodig is. De sector moet 7,5 procent besparen, maar bij de kleintjes moet er plots in verhouding veel meer worden ingeleverd. Voor ons het bewijs van slecht bestuur."

Daarom zijn platformen als State of the Arts of NICC nodig, zegt Matthys. "Kunstenaars hebben moeilijk een zicht op de grotere lijnen van het beleid. Door ons te verenigen, kunnen we gezamenlijk met het beleid spreken om de belangen van de kunsten te behartigen."

Nieuw: krijg nu gratis tips over niet te missen series en tv-programma's met DM Zapt in Messenger.

nieuws

cult